Șantierul CMN | Se desfășoară lucrări intense la turla Pantocrator

După închiderea corpului principal al catedralei, cele mai importante lucrări se desfășoară în momentul de față la turla Pantocrator, zona critică a proiectului pe graficul de execuție, a declarat pentru basilica.ro Ing. Vasile Crăcăoanu. Corpul principal a fost în cea mai mare parte finalizat, urmând a fi închise zona altarului și cupola de la pronaos.

Construcția a atins până în prezent cota 56 m, iar cu montarea armăturii se lucrează până la 62 m. Înălțimea pe care o avea edificiul în iulie 2018, odată cu finalizarea lucrărilor de construcție la turla principală, va fi 106 metri.

Înălţimea turlei principale a fost  determinată în raport cu lungimea (126,10 m), pentru a sugera forma unei corabii mari cu catarg în formă cruce, conform Constituţiilor Apostolice, Cartea a doua, cap. 57, dar mai ales pentru a exprima arhitectural adevărul că Hristos Cel Înălţat la Cer, Pantocratorul, este Acelaşi cu Hristos Cel Răstignit şi Înviat. O sursă de inspiraţie în acest sens a fost Catedrala ortodoxă din Timişoara, notează site-ul oficial al Catedralei Mântuirii Neamului.

În zona turlei clopotniță a viitoarei Catedrale Naționale a fost turnat planșeul de la cota 48 m și se fac lucrări de armare până la 52 m. Clopotele vor fi ridicate în turla clopotniță în aprilie-mai, anul viitor, urmând apoi închiderea turlei și montarea structurii metalice pe care vor funcționa.

La nivelele inferioare ale Catedralei este prevăzut un paraclis pentru program liturgic de mănăstire în fiecare zi. Acolo structura de rezistență este gata, la fel și tencuiala. Instalațiile și finisajele vor fi efectuate în paralel la toată lucrarea, a mai spus Ing. Vasile Crăcăoanu, Consilier patriarhal.

Tot la subsol vor funcționa Muzeul Creștinismului românesc, spaţii pentru consiliere pastorală a pelerinilor, magazin pentru cărți şi obiecte bisericeşti, iar în exterior, spaţii pentru parcare subterană.

Sfințirea Catedralei Naționale va avea loc în data de 30 noiembrie 2018, în ziua sărbătorii Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, care va fi și patronul spiritual al noului lăcaș de cult. Evenimentul va avea loc în contextul sărbătoririi a o sută de ani de la Marea Unire a românilor într-un stat independent.

Foto credit: catedralaneamului.ro

Comentarii Facebook


Știri recente