Un amplu proiect românesc în Germania

Pentru românii din străinătate, locașurile de rugăciune ortodoxe românești sunt spații indispensabile, unde își pot afirma identitatea națională și propria cultură, informează Ziarul Lumina. Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale și de Nord vine în sprijinul românilor care locuiesc în Germania, și nu numai, prin construirea unui centru bisericesc ortodox la München. Edificiul îndrăzneț, aflat acum la nivel de proiect, are nevoie de sprijinul românilor pentru începerea lucrărilor de construcție și ducerea lor la bun sfârșit.

În cadrul centrului urmează să funcționeze Așezământul bisericesc „Înălțarea Sfintei Cruci” din München-Aubing, cel mai amplu proiect de infrastructură al Mitropoliei Germaniei, Europei Centrale şi de Nord. Inima acestui proiect este biserica cu hramurile „Înălțarea Sfintei Cruci” și „Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica”. Locașul de cult este proiectat pentru aproximativ 200 de persoane, în plan de cruce greacă înscrisă, respectând arhitectura bisericească medievală românească. Prin urmare, în biserică se vor putea regăsi într-un spațiu spiritual familiar românii din toate zonele țării, ajunși pe meleagurile Germaniei. Biserica este gândită ca o mărturie a spiritualității și culturii noastre ortodoxe românești în capitala Bavariei. Ca model principal pentru proiectul arhitectural a fost luată Biserica „Sfântul Nicolae” – Domnesc de la Curtea de Argeș.

Așezământul bisericesc va cuprinde, pe lângă biserică, încă două clădiri: una va adăposti sediul eparhial și o mănăstire, iar cealaltă va funcționa ca centru comunitar parohial. Cele două corpuri laterale sunt legate printr-un portic cu arce de zidărie și recurg la o arhitectură liniștitoare, luminoasă, cu tencuieli albe, elemente de lemn și acoperișuri de țiglă. Corpul aflat în axul intrării în biserică va adăposti la parter și subsol mai multe spații comunitare, o bibliotecă, un centru social și magazinul cu obiecte și cărți religioase, camere de cazare pentru pelerini. Clădirea dispusă la nord, aflată în spatele bisericii, va fi dedicată sediului și cancelariei episcopale împreună cu mănăstirea de maici, cu paraclisul și alte spații necesare vieții monahale.

Lucrările de construcție a centrului sunt prevăzute să înceapă în primăvara anului 2016. Mai multe informații despre acest proiect și despre modalitățile de susținere se pot afla de pe site-ul mitropolia-ro.de, la secțiunea „Centrul bisericesc de la München”.

Comentarii Facebook


Știri recente