Ultimul rămas bun de la acad. Eugen Simion: Programul funeraliilor

Biroul Prezidiului Academiei Române a anunțat programul funeraliilor academicianului Eugen Simion. Trupul neînsuflețit al profesorului va fi depus joi la Clubul Academicienilor, astfel încât toți cei care doresc își vor putea lua rămas bun.

„Pierderea este incomensurabilă: pentru Academia Română, pentru cultura română, pentru națiunea română”, se afirmă într-o evocare In Memoriam transmisă de Academia Română.

„A fost un excepțional constructor de instituții, el însuși o instituție. A dus la desăvârșire o operă de istoric și critic literar ce va rămâne reper în cultura română și despre care se va scrie multă vreme de acum înainte”, transmit academicienii.

Aceștia îl mai numesc „un simbol al Academiei”, care „a creat imens, pentru că a muncit imens”.

Programul funeraliilor

Joi, 20 octombrie 2022, 10.00-17.00 – Trupul neînsuflețit acad. Eugen Simion va fi depus la Clubul Academicienilor de la sediul Academiei Române, Calea Victoriei nr. 125, București.

Joi, 20 octombrie 2022, 17:30 – Trupul neînsuflețit va fi depus la Capela Mare a Cimitirului Bellu Ortodox.

Vineri, 21 octombrie 2022, 12.00 – Va avea loc slujba de înmormântare la Capela Mare a Cimitirului Bellu Ortodox, precedată de onoruri militare.

„A fost un patriot desăvârșit, care a înțeles să lupte elegant, cu armele culturii, pentru menținerea și cultivarea spiritului național. A crezut cu toate puterile lui în ideea de națiune și a știut că un stat puternic are nevoie de proiecte solide, de anvergură. Profesorul și academicianul Eugen Simion a gândit și a acționat la nivel înalt și pe spații ample”, mai transmit academicienii.

„Odată cu plecarea dintre noi a academicianului Eugen Simion se încheie o epocă. Ne vor lipsi exigența sa, spiritul său critic, moralismul pe care l-a iubit atât, autoritatea sa, discursul cumpănit și vorba tăioasă la nevoie, discernământul analitic.”

Principalele proiecte realizate de Eugen Simion

  • facsimilarea integrală a Caietelor eminesciene în 38 de volume;
  • construirea noului sediu al Bibliotecii Academiei Române;
  • inițierea Simpozionului internațional „Penser l’Europe“, spațiu de reflecție culturală și politică asupra destinului continentului;
  • înființarea Fundației Naționale pentru Știință și Artă, sub egida Academiei Române, cu un solid program cultural, a cărui principală realizare este celebra colecție de „Opere fundamentale“, alcătuită din peste 200 de ediții critice ale marilor scriitorii români, dar și ale clasicilor literaturii europene;
  • Dicționarul general al literaturii române, cea mai cuprinzătoare și reprezentativă lucrare lexicografică de istorie și critică literară, realizată de un colectiv de peste 250 de cercetători, în 8 volume, care în decursul a 30 de ani a cunoscut două ediții integrale.

Vezi și:

Foto credit: Facebook / Academia Română

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente

Congresul Național „Hristos Împărtăşit Copiilor” are ca temă tradiția și noutatea în activitatea catehetică parohială

Activităţile catehetice desfășurate de Biserică prin intermediul parohiilor vor fi abordate la Congresul Naţional „Hristos Împărtăşit Copiilor”, organizat de Sectorul teologic-educaţional al Administraţiei Patriarhale la Centrul Social-Pastoral „Sfânta Cruce” – Mănăstirea Caraiman în perioada 23-25…