Ultima ediție a Triodului

Principala carte de slujbă a perioadei liturgice pe care o începem duminica aceasta este Triodul, informează TRINITAS TV.

După cum ne spune Sinaxarul Duminicii Vameșului și fariseului, „primul dintre toți Părinții care au alcătuit cântarea triodică, adică a celor trei cântări – spre a închipui Sfânta Treime – a fost marele poet Cosma. El a compus imnele ce se cântă în sfânta și marea Săptămână a Pătimirilor, cu acrostih, după numele fiecărei zile. După exemplul lui, dar mai mult decât alții, Sfinții Teodor Studitul și Iosif Studitul au alcătuit cântări pentru celelalte săptămâni ale Sfântului și Marelui Post al Patruzecimii. Acestea au fost introduse în cult mai întâi în Mănăstirea Studion”.

Cu timpul, acestor imne le-au fost adăugate și altele, până când structura Triodului, a cărții de cult ce poartă acest nume, a fost completată.

În România, Triodul a cunoscut foarte multe ediții, cea mai nouă fiind cea din 2010, tipărită cu aprobarea Sfântului Sinod la Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă. Poate fi cumpărat de la Librăria Cărților Bisericești (Intr. Miron Cristea nr. 6), Librăria „Ortodoxia” (Calea Victoriei nr. 45, lângă biserica Krețulescu), Galeriile „Cuvântul Vieții”, prin comandă pe internet la adresa [email protected], precum și de la pangarele bisericilor și mânăstirilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Comentarii Facebook


Știri recente