UE: Organizațiile bisericești de caritate cer sprijin pentru a îndeplini noile cerințe de protejare a mediului

Săptămâna trecută a avut loc la Berlin Conferința Strategică de Sustenabilitate a organizațiilor de misiune socială din Europa.

Participanții au cerut sprijinul autorităților germane și europene pentru un cadru administrativ și legislativ care să prevină scumpirea serviciilor sociale după intrarea în vigoare a noilor reglementări de protejare a mediului.

De exemplu, centrele sociale, căminele de bătrâni vor fi obligate să-și eficientizeze energetic clădirile. Dacă renovările nu se fac cât mai repede, din 2027, în domeniul construcțiilor se va aplica taxa pe emisiile de dioxid de carbon.

Nevoie de sprijin pentru eficientizarea energetică

„Reabilitarea energetică a imobilelor sociale protejează mediul, reduce necesarul de energie și, astfel, scade costurile. Vrem să devenim neutri din punct de vedere climatic, dar avem nevoie de un temei juridic pentru aceasta”, a declarat Președintele Diakonie Deutschland, Ulrich Lilie, la eveniment.

„Atât sustenabilitatea socială, cât și cea ecologică fac parte din ADN-ul organizațiilor de misiune socială europene și trebuie să fie întotdeauna gândite împreună”, a precizat Andreas Theurich de la Asociația Angajatorilor în Domeniul Misiunii Sociale din Germania (VdDD).

„Nu numai că trebuie, dar vrem să operăm în mod neutru din punct de vedere climatic cât mai repede posibil. Cu cât mai repede legiuitorul creează cadrul pentru acest lucru, cu atât mai repede și mai eficient vom putea începe să îl implementăm în companiile noastre.”

Creditele pentru economia socială s-ar putea scumpi

„Dacă se păstrează actuala taxonomie «verde» a UE, accesul la credite pentru economia socială va fi considerabil mai dificil și mai scump”, a avertizat Jörg Moltrecht, membru al Consiliului de administrație al KD-Bank.

„Pentru ca întreprinderile sociale să-și poată asuma în viitor valoroasa lor responsabilitate socială, acestea au nevoie și de siguranță financiară pentru investițiile lor durabile. Acest lucru nu este în prezent perceptibil în condițiile de refinanțare relevante.”

„Economia socială, care include și întreprinderile sociale non-profit, are nevoie de un cadru juridic și financiar adecvat pentru a participa la tranziția ecologică”, a adăugat Heather Roy, Secretar general Eurodiaconia.

Ea a enumerat printre nevoile stringente „reducerea birocrației în cadrul programelor de finanțare ale UE, relaxarea reglementărilor UE privind ajutoarele de stat pentru serviciile de interes general, consolidarea rolului criteriilor sociale, ecologice și calitative în achizițiile publice și mai multe stimulente pentru investițiile în servicii sociale, de exemplu prin intermediul unei taxonomii sociale”.


Evenimentul, aflat la a treia ediție, a fost organizat de Diakonie Deutschland, VdDD, Eurodiaconia – rețea europeană de biserici și ONG-uri creștine care oferă servicii sociale și de sănătate – și Banca pentru Biserici și Misiune Socială (KD-Bank).

Printre vorbitorii invitați s-au numărat Nicolas Schmit, Comisarul european pentru ocuparea forței de muncă și drepturi sociale, precum și reprezentanți ai mai multor ministere ale guvernului federal german: al Mediului, al Sănătății și al Muncii.

Sursa foto: Eurodiaconia.org

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente