Ucraina: Slujbă de pomenire în localitatea Mahala pentru românii ucişi în 1941 în Lunca Prutului

În comuna Mahala, raionul Noua Suliţă, regiunea Cernăuţi, a fost oficiată duminică o slujbă de pomenire pentru românii ucişi de grănicerii sovietici în 1941 în Lunca Prutului.

Slujba a fost oficiată de Părintele protopop Gheorghe Moroz, parohul Bisericii „Sfânta Treime” din Mahala, potrivit informaţiilor publicate pe Info Prut.

În noaptea de 6 spre 7 februarie 1941, în localitatea Lunca din Ţinutul Herţa sute de ţărani din satele Boian, Ostriţa, Hertei, Horecea Mănăstirii, Horecea Urbană, Plaiul Cosmunului, Ceahor, Corovia, şi Mahala, împreună cu copiii lor, au fost ucişi de grănicerii sovietici în timp ce se îndreptau spre România şi înmormântaţi apoi în mai multe gropi comune, dintre care doar una a fost descoperită.

Românii luaseră decizia de părăsi teritoriile ocupate de ruşi din cauza terorii acestora, dar şi a faptului că aveau rude de cealaltă parte a graniţei, în Regatul României, informează Adevărul.

Din cei aproximativ 400 de români asupra cărora au fost îndreptate armele sovieticilor în Lunca Prutului, numai 57 au supravieţuit care au şi reuşit în cele din urmă să ajungă în ţara noastră.

Măcelul din Lunca Prutului este considerat pentru românii bucovineni unul dintre cele mai întunecate momente ale ocupaţiei sovietice. La numai câteva luni distanţă, în luna aprilie a anului 1941, aproximativ 2.000-3.000 de români au fost ucişi de grănicerii sovietici la Fântâna Albă.

Foto Credit: Valea Prutului

Comentarii Facebook


Știri recente