Trupul și banul: Tratatul de teologie scris de IPS Andrei, prezentat la Cluj de președintele Academiei Române și PS Igantie

Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, și Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, au prezentat joi volumul intitulat „Trupul și banul: iubirea de plăcere și iubirea de avere. Părintele duhovnicesc – artizanul pocăinței”, scris de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Evenimentul a fost organizat la Muzeul Mitropoliei Clujului.

Volumul, apărut la Editura Renașterea, reprezintă un tratat de teologie și spiritualitate ortodoxă, ce atrage atenția asupra două patimi: iubirea de plăcere și iubirea de avere.

Vorbind despre conținutul lucrării, Mitropolitul Andrei a spus că este „ vorba de trup și bani, e vorba de faptul că aduci când Dumnezeu l-a făcut pe om, l-a făcut perfect. Mânca să trăiască, uza de viața lui intimă ca neamul omenesc să se înmulțească, însă din cauza păcatului lucrurile s-au dat peste cap. Necesitatea de mâncare și băutură a devenit lăcomia pântecelui, iar binecuvântata însoțire dintre bărbat și femeie a devenit desfrânare”.

„Din această stare, Biserica încearcă prin părinții spirituali să ne scape și să ne ajute să ajungem din nou tineri sănătoși, frumoși și nemuritori”, a adăugat Înaltpreasfinția Sa.

O carte mică în formă, dar mare în fond

acad. Ioan Aurel Pop, Președintele Academiei Române. Foto credit: Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului / Facebook

„Ne aduce înaintea ochilor minții o carte mică în formă dar mare în fond”, a spus acad. Ioan Aurel Pop.

„Mai e ceva ca un dar rar în această carte, anume simplitatea de care vorbeam, felul de a comunica mari noțiuni complicate ale teologiei prin cuvinte simple, explicate încât cititorul are la urmă impresia că le-ar fi putut spune și singur”, a adăugat Președintele Academiei Române.

Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor. Foto credit: Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului / Facebook

„Esența acestei cărți este o pledoarie pentru a face un salt de la trupul ca un sălaș al morții, al păcatului, la un trup al slavei, al luminii celei dumnezeiești. Artizanul acestei treceri este duhovnicul, la care ne raportăm nu numai prin ascultare, ci mai ales prin iubire, așa cum subliniază Înaltpreasfințitul Părinte Andrei”, a declarat pentru Trinitas TV Episcopul Ignatie al Hușilor.

În cadrul evenimentului, Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca a susținut un concert de colinde, urmat de vernisajul unei expoziții de portrete ale mai multor părinți duhovnicești contemporani, portrete care se regăsesc și în cartea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei.

La final, au primit în dar, din partea Părintelui Mitropolit Andrei, volumul „Trupul și banul: iubirea de plăcere și iubirea de avere. Părintele duhovnicesc – artizanul pocăinței”.

Foto credit: Episcopia Hușilor

Comentarii Facebook


Știri recente