Trinitas TV dedică o emisiune românilor din jurul graniţelor ţării | „Biserica nu i-a uitat niciodată”

„Chipuri şi inimi de români” va fi difuzată în fiecare luni (începând cu 19 aprilie), de la 19:45, şi în reluare marţi, de la ora 14:00. Noua emisiune va prezenta povestea de viaţă a unor români din regiunile istorice aflate în jurul ţării care au aparţinut României sau care, deşi nu s-au aflat între graniţele sale, continuă să aibă o populaţie românofonă.

Emisiunea oferă publicului posibilitatea cunoaşterii românilor chiar în locurile unde istoria sau vitregiile timpului i-au aşezat, fie că este vorba de cei din Republica Moldova sau din Nordul Bucovinei, fie că este vorba de cei din Sudul Dunării sau din Ungaria.

În anul omagial vor fi aduse în atenţia publicului dramele prin care au trecut cei care au avut de suferit în urma regimurilor opresive, modele de curaj în asumarea naţionalităţii şi a credinţei străbune, exemple de pastoraţie unde românii sunt consideraţi minoritate naţională şi modul concret în care aceştia continuă să trăiască şi să ducă mai departe valorile neamului din care fac parte.

Emisiunea prezintă poveşti de viaţă şi de simţire românească, a declarat realizatorul emisiunii, diac. Eugen Buchiu.

„Primele ediţii ale noii emisiuni sunt dedicate românilor din Republica Moldova care, după cum bine ştim, au avut foarte mult de suferit în timpul unui regim comunist ateu totalitar. Însă, pe cât de mult au suferit, pe atât de mare le-a fost credinţa. Toţi dau mărturie că numai credinţa puternică a fost cea care i-a ajutat să treacă peste toate greutăţile. De altfel, prima instituţie care s-a îngrijit de românii de peste Prut a fost Biserica Ortodoxă Română, prin reactivarea Mitropoliei Basarabiei”, a spus diac. Eugen.

„Preafericitul Părinte Patriarh Daniel sublinia că grija pastorală a Patriarhiei Române pentru românii de lângă graniţe se concretizează prin înfiinţarea de noi parohii. Acest lucru se va vedea foarte clar în Episcopia Basarabiei de Sud, unde am realizat aceste reportaje şi unde se costată o dinamizare a vieţii bisericeşti”.

Părintele diacon a precizat că emisiunea va aduce în prim plan preoţi tineri care construiesc biserici, chipuri de români care sunt apropiaţi de Biserică şi călugări care se străduiesc să ţină candela monahismului aprinsă.

„Pentru că”, a spus diac. Eugen, „după cum şi mărturisesc românii de peste Prut, atunci când alţii i-au uitat, Biserica strămoşească nu i-a uitat şi nici nu îi va uita vreodată”.

18 localităţi din Sudul Republicii Moldova, aproape 1.000 km parcurşi şi sute de minute de interviuri cu românii de peste Prut, toate acestea se vor concretiza în primele ediţii ale noii emisiuni.

Fiecare ediţie durează 10-12 minute şi se prezintă sub forma unui  testimonial.

Foto credit: Basilica.ro/Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente