Trei persoane din domeniul medical au primit post mortem Crucea Moldavă pentru mireni

Mariana Andrioaie, Virginica Nistor şi Tatiana Costin au primit post mortem, de sărbătoarea Sfintei Parascheva, “Crucea Moldavă pentru mireni”.

Cele trei persoane au lucrat în domeniul medical şi au murit după ce s-au infectat cu COVID-19 în activităţile desfăşurate pentru vindecarea celor afectaţi de noul coronavirus.

Reprezentanţii familiilor acestora au primit cea mai înaltă distincţie a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, la finalul liturghiei. Distincţia a fost acordată şi Elisabetei Prepeliță, mama Tatianei Costin.

Cei mai bravi oameni de la începutul anului şi până acum cred că sunt ostenitorii noştri din spitale: medici, asistente medicale, infirmiere, ostenitori de la ambulanţă şi toţi cei care au fost implicaţi în această luptă crâncenă împotriva virusului care ne-a putut atinge. Dintre cei care s-au ostenit mult împotriva bolii sunt persoane care au fost atinse în timp ce ajutau pe alţii pentru a nu fi atinşi de boala cea necruţătoare.

Sunt medici şi ostenitori din sistemul medical care au plătit cu viaţa. De aceea am considerat de cuviinţă să chemăm aici lângă noi membrii câtorva familii din Moldova care au pierdut mame, surori sau fiice şi am dori, prin intermediul acestora, să aducem prinosul nostru de recunoştinţă pentru cei care se află în prima linie în lupta împotriva acestei epidemii, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

Mariana Adrioaia

Mariana Adrioaia a asolvit Liceul teoretic „Mihai Eminescu” din Botoșani și a obținut diploma de licență în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași.

S-a căsătorit și a avut doi copii pe care i-a adus tot pe calea medicinei: o fată, medic specialist primar în pneumofiziologie și un băiat – medic stomatolog.

A fost director medical al Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani timp de patru ani și a ieșit la pensie în anul 2017, nevoită fiind să rămână în continuare în câmpul muncii din cauza deficitului de medici.

De la  începutul pandemiei a fost în prima linie de triaj, fiind primul medic din cadrul spitalului care a insistat ca o tânără de 27 de ani, diagnosticată ulterior cu Covid-19, considerată cazul zero în Moldova, să fie testată pentru această boală.

După ce a avut contact cu ea, a stat în izolare două săptămâni. Ieșind din izolare, a dorit să își ajute colegii și s-a întors la spital, reluându-și gărzile, ultima gardă având-o în Vinerea Mare.

În ziua de 19 aprilie 2020 a fost internată în secția de boli infecțioase a spitalului din Botosani, fiind testată pozitiv pentru Covid-19, iar în data de 24 aprilie a fost transferată la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, starea acesteia agravându-se.

A trecut la Domnul în data de 27 aprilie.

Virginica Nistor

Virginica Nistor, soție și mamă a două fete, a fost asistentă medicală la Direcția de Asistență Socială a Primăriei din Piatra Neamț. A lucrat la DSP Neamț și ISU Neamț după ce s-a suspendat activitatea școlilor.

S-a infectat cu Covid-19 după ce a luat contact cu mai multe persoane testate, apoi, pozitiv.

A trecut la Domnul pe 23 aprilie.

Tatiana Costin

Tatiana Costin a fost infirmieră în cadrul Secției „Chirurgie Generală” a Spitalului Județean din Bacău. A trecut la cele veșnice la vârsta de 51 de ani, starea ei de sănătate agravându-se brusc după infectarea cu noul coronavirus.

Foto credit: Doxologia.ro

Comentarii Facebook


Știri recente