Transilvania răsună de colinde

Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca a găzduit miercuri, 14 decembrie, un concert de colinde tradiționale românești care a avut loc după slujba Vecerniei, informează „Ziarul Lumina”. Manifestarea, ajunsă la cea de-a 10-a ediție, a reunit cele mai importante coruri din oraș.

În catedrala din Cluj-Napoca au concertat Corul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității ‘Babeș-Bolyai’, Ansamblul coral ‘Voci Transilvane’ al Casei de Cultură, Corul ‘Teofania’ al Parohiei ‘Schimbarea la Față’, Corul ‘Magnificat’ al Catedralei greco-catolice ‘Schimbarea la Față’, Corul Seminarului Teologic Ortodox și Corul ‘Ave Musica’ al Academiei de Muzică ‘Gheorghe Dima’.

La finalul concertului, Înalt Preasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a arătat că ‘ori de câte ori repetăm prin colinde vestea Nașterii Domnului Iisus Hristos suntem evangheliști, pentru că în grai străbun Evanghelia a fost turnată în colinde și strămoșii noștri, înaintașii noștri, cele mai alese simțăminte și le-au exprimat în modul acesta. La urma- urmei, această misiune pe care ați făcut-o în seara aceasta, pentru care vă felicităm, o putem asemăna cu misiunea magilor. Ei au plecat din Extremul Îndepărtat cu credința că-l vor afla pe Mântuitorul, au continuat calea cu perseverență și au terminat-o cu dărnicie’.

Concert la Casa de Cultură din Gherla

Parohia ‘Sfânta Parascheva’ din Gherla a organizat miercuri, 14 decembrie, la Casa de Cultură un concert de colinde. Cei prezenți au putut viziona și un documentar realizat în memoria vrednicului de pomenire mitropolit Bartolomeu Anania. ‘Emoționantă până la lacrimi a fost reîntâlnirea cu vlădica Bartolomeu prin documentarul prezentat, care, deși îmbrăcat în veșmântul veșniciei, rămâne prezent în sufletele românilor, ale ardelenilor, ca un fenomen unic în istoria ierarhiei bisericești. Au fost primite cete de colindători din Alba Iulia, din Cluj și din Gherla, iar la sfârșit Moșul nu ne-a ocolit și a adus daruri alese copiilor cuminți și ascultători’, a spus pr. paroh Petru Băgăcean.

Colinde și în paraclisul catedralei orădene

Episcopia Română a Oradiei, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor, a organizat concertul de colinde ‘Hristos se naște, măriți-L!’ ieri, 15 decembrie, în paraclisul cu hramurile ‘Sfinții Ierarhi Nicolae, Spiridon și Nectarie’ de la demisolul Catedralei episcopale ‘Învierea Domnului’ din Oradea, unde au concertat coruri de la școli și licee din eparhie: Corul de copii al Liceului Teologic Ortodox ‘Episcop Roman Ciorogariu’ din Oradea, Corul Școlii nr. 16 Oradea, Corul Liceului Pedagogic ‘Nicolae Bolcaș’ Beiuș, Corul Colegiului Național ‘Octavian Goga’ din Marghita, Corul Liceului de Artă Oradea. Manifestarea deschide seria concertelor de colinde ce se vor organiza în Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei în această perioadă binecuvântată, premergătoare marelui praznic al Nașterii Domnului.

Festival de datini și obiceiuri la Vadu Crișului

În Parohia Vadu Crișului din Eparhia Oradiei a avut loc prima ediție a ‘Festivalului de datini și obiceiuri populare de Crăciun’. La evenimentul organizat de parohie în colaborare cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale din Bihor, la Căminul Cultural din localitate, au participat șapte alaiuri și trei soliști din localitate și comunele învecinate de pe valea Crișului. Atmosfera de sărbătoare a fost întregită de expoziția de icoane a pictorului popular Teodor Pascar și de creațiile elevilor de la școala din Vadu Crișului, coordonați de Florina Tecsi, Diana Bold și Bogdan Bodea. ‘Avem datoria de a promova frumoasele noastre tradiții și obiceiuri ale sărbătorii Nașterii Domnului, și prin aceasta să ne păstrăm și întărim identitatea noastră românească și ortodoxă’, a spus pr. paroh Sorin Mititeanu, organizatorul festivalului.

‘Biserica, tinerii și colindele’ la Zalău

Proiectul ‘Biserica, tinerii și colindele’, ediția a IV-a, coordonat de pr. Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială, s-a finalizat în circumscripția catehetică Zalău. Au fost implicați 500 de copii de la școlile din municipiul Zalău, iar ca parteneri au fost Inspectoratul Școlar Județean, prin prof. Claudia Boha, inspector de specialitate, Consiliul local și Primăria Zalău.

Proiectul, derulat în lunile noiembrie-decembrie, a avut ca scop cunoașterea de către elevi și tineri a învățăturilor Bisericii, promovarea virtuților creștine, cultivarea comportamentului religios-moral, cunoașterea tradițiilor religioase și a colindelor, dar și felul în care Mântuitorul Iisus Hristos l-a împăcat pe om cu Dumnezeu.

Proiectul s-a finalizat la Biserica ‘Sfântul Ștefan’ din Zalău, unde copiii și tinerii l-au colindat pe Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, în prezența autorităților județene și locale. PS Petroniu a acordat ‘Diploma de excelență’ Elenei Fati, de la Grădina Botanică ‘Vasile Fati’ din Jibou, și prof. Claudia Boha, inspector școlar de specialitate, profesorii implicați în proiect au primit daruri și ‘Diplome de merit’, iar copiii au fost răsplătiți cu daruri oferite de PS Petroniu și de parteneri.

Comentarii Facebook


Știri recente