Tradiționalul pelerinaj din Iclod până la Mănăstirea Nicula

Peste 300 de persoane au participat sâmbătă, 28 martie 2015, la tradiționalul pelerinaj pe jos din localitatea Iclod până la Mănăstirea Nicula. Evenimentul, organizat în fiecare an în a V-a săptămână a Postului Sfintelor Paști de Arhiepiscopia Clujului împreună cu asociațiile de tineret de la nivelul eparhiei, își propune să refacă drumul Icoanei făcătoare de minuni, din Iclod, de la preotul Luca, cel care a pictat-o, până la Mănăstire, acolo unde este ea adăpostită.

Toate pelerinajele au ca țintă întâlnirea cu Dumnezeu

Pelerinajul, aflat anul acesta la a V-a ediție, a început la ora 10:30 cu un moment de rugăciune, ce a avut loc în Catedrala mitropolitană din centrul Clujului. Înainte de a porni, după cum aflăm de la Radio Renaşterea, tinerii au primit binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului care a cerut Bunului Dumnezeu să trimită ajutorul și binecuvântarea Sa asupra pelerinilor pentru a avea un folos duhovnicesc: „Că a fost vorba de Ierusalim sau de alte locuri minunate, unde Dumnezeu a binevoit în mod special să se întâlnească cu oamenii, călătoriile au fost cu folos. Noi credem că un asemenea loc unde lucrează în mod minunat Dumnezeu prin rugăciunile Maicii Domnului este Mănăstirea Nicula. Așadar, drum cu pace să aveți și cu mult folos duhovnicesc. Și nu uitați că toate pelerinajele au ca țintă întâlnirea cu Dumnezeu și pelerinajul cel mai mare este pelerinajul vieții noastre, care dorim să se sfârșească într-o întâlnire cu Dumnezeu, pentru totdeauna”.

În rugăciune și în cântare, spre Mănăstirea Nicula

După binecuvântarea primită din partea Părintelui Mitropolit, pelerinii s-au îndreptat, pe jos, spre gara din Cluj-Napoca, de unde au lua trenul până la Iclod. De aici a început pelerinajul propriu-zis, pe jos, până la Mănăstirea Nicula. Pe întreg traseul de aproximativ 17 kilometri, participanții au înălțat rugăciuni și au intonat cântări religioase în cinstea Maicii Domnului. La Gherla, tinerii au făcut un popas la Biserica Ortodoxă „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, unde au fost întâmpinați de părintele protopop Paul Isip și de un grup de tineri din Gherla și Dej, care s-au alăturat pelerinajului. Au urmat alți 7 kilometri parcurși în rugăciune și cântare până la mănăstire, unde o dată ajunși pelerinii s-au închinat la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului și au participat la slujba Vecerniei oficiată aici de un sobor de preoți.

Tradiția de a parcurge pe jos traseul din satul Iclod la Mănăstirea Nicula este una foarte veche. Potrivit oamenilor din zonă s-a ales această localitate pentru a-l cinsti pe preotul Luca, cel care a slujit în acest sat în veacul al XVII-lea și care a pictat icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Nicula.

Comentarii Facebook


Știri recente