Tradițiile de Sfântul Ioan Botezătorul continuă prin cetele de colindători din Țara Făgărașului

Tradițiile continuă în Ardeal prin cetele de colindători care, odată cu sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul, marchează finalul perioadei colindelor. Festivalul Cetelor de Feciori din Ţara Făgăraşului a avut loc și în acest an la Catedrala „Sfântul Ioan Botezătorul”.

De peste 300 de ani, tinerii din Țara Făgărașului continuă tradiția colindelor, iar de peste 18 ani, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, reunește în fiecare an, de 7 ianuarie, cetele de colindători, la Catedrala „Sfântul Ioan Botezătorul” din Făgăraș.

În acest an au slujit Sfânta Liturghie alături de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu: pr. Protopop Iulian David, pr. Ioan Lucian Ciocan și un sobor de diaconi și slujitori ai sfintelor altare.

De asemenea, au fost prezenți Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului, și Horațiu Răcuciu, primarul orașului Săliște.

Model pentru tineri

Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu le-a adresat credincioșilor un cuvânt despre despre importanța păstrării tradițiilor populare românești:

„Bucuria e cu atât mai mare, cu cât avem prilejul de a participa la un moment care să exprime în acest context autenticitatea unor tradiții pe care neamul nostru le-a păstrat de-a lungul secolelor. Întâlnirea cu tinerii înmulțește această bucurie”.

„Sfânta Liturghie de astăzi, săvârșită în această catedrală, este ea însăși mulțumirea supremă pe care noi o putem aduce lui Dumnezeu pentru toate câte ne-a dăruit. Nu întâmplător, ziua de astăzi, care este trecută în calendar ca Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, încheie perioada praznicelor din ultimele săptămâni și avem așadar înainte modelul ascetului desăvârșit”, a transmis Mitropolitul Ardealului.

Ceata de feciori colindători

Atestată documentar încă din 1765, Ceata de feciori care colindă se formează în seara de Sfântul Nicolae şi ajunge la final de Sfântul Ioan, fiind cel mai cunoscut obicei popular. Cu acest prilej, în fiecare an are loc Festivalul Cetelor de Feciori din Ţara Făgăraşului.

Anual, se strâng 40 de cete alcătuite din feciori purtători de straie populare, care de sărbătoare, în frunte cu primarul sau preotul din localitate, le au la braț pe fetele care îmbracă la rândul lor porturi populare.

Inițiatorul Festivalului este Preasfințitul Părinte Laurențiu, care a preluat această rânduială de la pr. Protopop Ioan Ciocan, care a organizat o primă ediție.

Obiceiul colindatului de ceată bărbătească a fost inclus pe lista patrimoniului imaterial mondial UNESCO în luna decembrie 2013.

Foto credit: Mitropolia Ardealului


Știri recente