Tradiții populare de Bobotează

Sărbătoarea Botezului Domnului este întâmpinată de credincioși prin obiceiuri și tradiții vechi de secole. Prin acestea, oamenii și-au manifestat întotdeauna credința și speranța în puterea și ajutorul lui Dumnezeu.

„Principalul obicei de Bobotează este sfințirea apelor, ape care de altfel unesc lumea. Este apa Botezului care oricum sfințește tot și care unește tot, dar este și o reprezentare populară. Toate părțile lumii comunică între ele prin firișoarele de apă. Existau locuri în care această apă era păstrată încă un an de zile folosită de leac, pentru animale, pentru fertilizare, la semănat. De Bobotează se întâmpla ca în general femeile atârnau de gâtul preotului un fuior de cânepă și asta pentru faptul că Maica Domnului, care este Marea Țesătoare, la sfârșitul zilelor va arunca un fuior de cânepă prin iad și va lăsa să se prindă de ea ultimii păcătoși și este ultima șansă de salvare pentru ei”, a spus Laura Jiga Iliescu, cercetător la Institutul de Etnografie și Folclor din București.

Odată cu Sărbătoarea Botezului Domnului și cu Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul se încheie și perioada sărbătorilor închinate Nașterii Domnului.

Comentarii Facebook


Știri recente