Toți Sfinții sărbătoriți de românii din Waldkraiburg – Germania

Parohia ortodoxă română „Toți Sfinții” din Waldkraiburg, landul Bayern – Germania și-a serbat hramul în Duminica I după Pogorârea Sfântului Duh, a precizat diac. George Tapciuc.

În această zi de sărbătoare, Sfânta Liturghie a fost oficiată de părintele paroh Marius-Ioan Turcu alături de părintele Drd. Alexandru Nan, Protopop de Bayern, părintele Constantin Reinhold Bartok de la Parohia din Traunreut și diaconul George Tapciuc de la Centrul Bisericesc din München.

La sărbătoarea parohiei a luat parte și Consulul Coordonator al României la München, Dl. Lucian Stănică, care a accentuat necesitatea unui parteneriat de durată între reprezentanța consulară și parohiile ortodoxe române din landurile Bayern și Baden-Württemberg. De asemenea, au mai fost prezenți primarul localității Aschau, dl. Salzeder, precum și cel al Waldkraiburg-ului, dna. Schnabl, precum și numeroși credincioși din Waldkraiburg și împrejurimi.

În cuvântul de învățătură rostit, părintele protopop a subliniat faptul că sfinții au fost oameni ca și noi, cu slăbiciuni, necazuri și idealuri, dar care, la un moment dat și-au dedicat întreaga viață lui Dumnezeu. Totodată, dobândirea sfințeniei nu este un ideal dedicat categoriilor elitiste din viața pământească sau doar anumitor persoane alese din istoria biblică, ci tuturor oamenilor, fără deosebire, rasa și apartenență socială, fapt pentru care trăirea în sfințenie este normalul existenței umane în relația cu Dumnezeu.

Protopopul de Bayern a mai scos în evidență, că în Evanghelia de la Ioan Domnul Hristos cheamă pe ucenicii Lui la o prietenie aparte, care este egală cu sfințenia, „Voi sunteți prietenii Mei dacă faceți ceea ce vă poruncesc” (In 15, 14), iar Apostolul Pavel îi numește pe primii creștini cu apelativul de „sfinți și casnici ai lui Dumnezeu” (Ef. 2, 19).

După Sfânta Liturghie parohia a organizat o masă festivă în cinstea pomenirii tuturor sfinților.

Comentarii Facebook


Știri recente