Tot mai multe persoane învață iconografie la Mănăstirea Neamț: Spațiu nou și profesori consacrați

Având în vedere că numărul solicitanților pentru cursuri de iconografie bizantină în cadrul atelierelor de la Mănăstirea Neamț este în creștere, organizatorii pun la dispoziție un spațiu mai generos, special creat pentru activități artistice, și cursuri de calitate superioară cu ajutorul unor profesori consacrați, informează Doxologia.

Sunt implicați profesori din mediul universitar teologic, dar și liceal, atelierele adresându-se astfel în egală măsură atât adulților, cât și tinerilor, dar în mod special adolescenților.

Cursurile de iconografie din această perioadă sunt susținute de asistent doctor Petru Sofragiu, din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă, Iași și de Andreea-Cristina Sofragiu, profesor de arte vizuale în cadrul Liceului Teoretic „Varlaam Mitropolitul” și la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Vasile Cel Mare” din Iași.

Sâmbătă se va încheia 15-a ediție a Taberei de iconografie de la Mănăstirea Neamț, dar atelierele continuă.

„Începând cu acest cu acest atelier lansăm și proiectul Artă și misiune ortodoxă în Sihăstria Neamțului în ideea de a continua lucrarea misionară a înaintașilor noștri, amintind aici în mod special pe părinții arhimandriți Cleopa Ilie și Ioanichie Bălan, dar și pe celebrul iconar Irineu Protcenco, care de fapt ne-au și inspirat în activitățile pe care le desfășurăm”, a declarat părintele Silvan, organizator al taberelor de la Sihăstria.

„Periodic, vom desfășura ateliere de creație care vor cuprinde cursuri de iconografie bizantină, miniatură de carte, dar și icoană în miniatură, pictură în ulei (în special portretistică), acuarelă, legătorie de carte, caligrafie și mozaic, din dorința de a oferi o paletă cât mai diversificată iubitorilor de artă creștină, care doresc să se inițieze în artă sau să aprofundeze tehnici și stiluri specifice artei creștine”, a mai spus părintele Silvan.

Spațiul dedicat proiectului, inaugurat vineri, a fost așezat sub ocrotirea Sfântului Apostol și Evanghelist Luca. Cu ocazia inaugurării a avut loc și vernisajul unei expoziții de acuarelă și pictură de șevalet, pictură în ulei, sub semnătura artistului Mihaela Surugiu, care va ține cursurile de acuarelă și pictură în ulei în următoarele ateliere de creație.

Proiectul va lua o amploare și mai mare în viitorul apropiat. Se intenționează construirea unei săli de conferințe în proximitatea atelierului, cu dorința de a aduna în jurul artei bizantine un număr cât mai mare de iubitori de artă în duhul sfinților iconari, împletind rugăciunea cu știința și arta cuvântului.

Foto credit: monahul Ghelasie / Doxologia

Comentarii Facebook


Știri recente