Tot ceea ce închinăm Lui este o investiţie pentru Împărăţia Cerurilor, spune pr. Cosmin Pricop despre gestul femeii păcătoase

În omilia de la Denia din Sfânta şi Marea Miercuri, părintele Cosmin Pricop, cadru didactic la Facultatea de Teologie din Bucureşti, a vorbit despre semnificaţia gestului femeii păcătoase care a uns cu mir de mare preţ pe Mântuitorul Hristos şi despre atitudinea nepotrivită a ucenicilor, în special a lui Iuda.

„Acest gest al femeii declanşează o anumită nemulţumire din partea ucenicilor pentru că ei nu înţeleg centralitatea lui. Ei cred că acel mir scump se pierde, dar ei nu înţeleg că nu se pierde nimic din ceea ce închinăm lui Dumnezeu; tot ceea ce închinăm Lui este o investiţie în Împărăţia lui Dumnezeu”, a spus părintele Cosmin Pricop marţi seară la Catedrala Patriarhală.

Referitor la darurile pe care noi le oferim Părintelui Ceresc, pr. Pricop a explicat că „Dumnezeu este nepreţuit”, fapt pentru care „Lui I se cuvine ceea ce este cel mai bun”.

„La sfârşitul slujbei Sfintei Liturghii preoţii rostesc în Biserică: Ale Tale dintru ale Tale, Ţie îţi aducem de toate şi pentru toate. Cu alte cuvinte, ceea ce avem noi mai bun, cu asta venim la tine Doamne, alături de jertfa şi curăţia inimilor noastre”, a spus părintele.

Părintele Cosmin a semnalat că Biserica ne readuce în atenţie exemple de oameni care i-au urmat lui Dumnezeu şi exemple negative de persoane care „au spus nu Mântuitorului Iisus Hristos”.

În acest sens, părintele Pricop a spus că Biserica încearcă să ne convingă „să ne înscriem în rândul celor care l-au urmat pe Dumnezeu, în rândul celor care au fost părtaşi alături de El la toată această cale pe care o are de împlinit”.

„În această seară, Biserica în înţelepciunea ei ne aduce înainte experienţa femeii desfrânate care a avut bună îndrăzneală către Dumnezeu şi a mărturisit păcatele ei şi s-a apropiat cu dragoste de Mântuitorul Iisus Hristos, iar pe de altă parte avem un ucenic al Lui, Iuda cel care l-a însoţit timp de trei ani pe parcursul activităţii Sale pământeşti şi care ratează momentul cu adevărat, ucenicul care nu a înţeles nimic din această experienţă”.

„Având înainte acest exemplu suntem datori şi noi cu un răspuns în rândul experienţelor celor care l-au primit pe Dumnezeu sau în rândul experienţelor celor care l-au respins pe Dumnezeu”.

„Să ne rugăm acest răspuns să nu fie altul decât Da. Să spunem Da pentru Mântuitorul nostru, da pentru Învierea Lui”.

În Sfânta și Marea Miercuri dumnezeieștii Părinți au hotărât să se facă pomenire de femeia cea păcătoasă, care a uns cu mir pe Domnul, pentru că lucrul acesta s-a întâmplat puțin înainte de mântuitoarea patimă.

Foto credit: Captură video Trinitas TV

Comentarii Facebook


Știri recente