Titlu Doctor Honoris Causa pentru Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, la Cluj

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a primit astăzi, 7 decembrie 2011, titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Babeș-Bolyai din Cluj. Ceremonia decernării titlului a avut loc în Aula Magna a universității. „Laudatio” a fost citit de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului.

Distincția i-a fost oferită Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în contextul manifestărilor prilejuite de aniversarea a 90 de ani de la reînființarea eparhiei Vadului, Feleacului și Clujului. După cum a spus dl. profesor Andrei Marga, rectorul Universității Babeș-Bolyai, demersul a avut la bază contribuțiile Patriarhului României la cercetarea teologică, activitatea în cadrul dialogului ecumenic și aportul în reorganizarea învățământului teologic ortodox din România: „Acordăm, astăzi, titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Babeș-Bolyai, cu susținerea tuturor celor 21 de facultăți, Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române pentru sprijinirea și dezvoltarea cercetării teologice spirituale, pentru ecumenismul recunoscut internațional, pentru reorganizarea învățământului teologic ortodox în România, după 1989 și pentru implicarea activă a Bisericii în societate, în condițiile unei Europe democratizate”.

La rândul său, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulțumit reprezentanților Universității Babeș-Bolyai pentru titlul primit: „Noi putem transmite generațiilor viitoare bogăție și înțelepciune dacă gândirea noastră este creatoare de valori și voința noastră este promotoarea coresponsabilității și a cooperării practice la nivel național și planetar”.

După primirea titlului, Patriarhul României a susținut prelegerea intitulată Satul românesc – între tradiție, supraviețuire și speranță.

La evenimentul de astăzi au participat Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul de Alba-Iulia, Preasfințitul Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord și Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, membrii Senatului Universității clujene, profesori, personalități ale vieții culturale și spirituale românești.

Doctoratul „honoris causa” este un titlu onorific, acordat de o universitate sau o instituție de înalte studii unor persoane eminente. Acest titlu se acordă în special celor care s-au distins în anumite domenii profesionale, culturale, sociale sau politice.

„Honoris causa” este o locuțiune în limba latină care înseamnă „datorită meritelor” și se referă atât la meritele profesionale, cât și la buna reputație.

Comentarii Facebook


Știri recente