Tinerii i-au evocat pe doi sfinți ocrotitori ai Mănăstirii Dragomirna: Sf. Paisie de la Neamț și Sf. Iacob Persul

Mănăstirea Dragomirna a inițiat și găzduit luna trecută două evenimente cultural-catehetice prin care tinerii i-au cinstit pe doi mari sfinți ocrotitori ai Mănăstirii Dragomirna: Sf. Paisie de la Neamț (Velicicovschi) și Sf. Iacob Persul.

Elevii de la Școala Gimnazială Mitocu Dragomirnei au interpretat cântări liturgice dedicate sfinților, au rostit rugăciuni compuse de ei și au susținut scenete care au evocat viețile acestora.

Primul proiect educațional, „Sfântul Paisie, un cuvios cu inimă de copil”, s-a desfășurat în zilele de 14-16 noiembrie, când la Mănăstirea Dragomirna s-au aflat și oaspeții „Simpozionului Moștenirea spirituală și culturală a Sfântului Paisie de la Neamț. 300 de ani de la naștere”.

Tinerii au prezentat scenete din perioada în care Sf. Paisie de la Neamț (Velicicovschi) a viețuit la Mănăstirea Dragomirna.

Primul proiect s-a desfășurat în perioada 14-16 noiembrie 2022 și a fost dedicat Sf. Paisie de la Neamț. Sursa foto: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

În prezența Stavroforei Maria Magdalena Gherghină, stareța sfântului așezământ, și a Consilierului Eparhial Cristi-Gabriel Hurjui, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, le-a oferit copiilor daruri și diplome din partea Părintelui Arhiepiscop Calinic al Sucevei și Rădăuților.

„Lectura textelor religioase și implicarea elevilor în cadrul evenimentelor organizate în parteneriatul Școală și Biserică  îmbogățesc sfera psihică și afectivă a copiilor, îi stimulează şi îi dezvoltă în plan moral, religios, estetic și intelectual”, a declarat profesoara Petruța Marcian pentru site-ul eparhial.

Cel de-al doilea proiect s-a desfășurat duminică, 27 noiembrie, în ziua de pomenire a Sfântului Mucenic Iacob Persul.

Cel de-al doilea proiect s-a desfășurat duminică, 27 noiembrie 2022, în ziua de pomenire a Sfântului Mucenic Iacob Persul. Sursa foto: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Elevii Școlii Gimnaziale Mitocu Dragomirnei au pregătit un moment cultural-catehetic dedicat momentului aducerii moaștelor sfântului la Mănăstirea Dragomirna, ctitorie a Mitropolitului Anastasie Crimca și a Domnitorului Martir Miron Barnovschi.

Ei au interpretat o scenetă scrisă de stareța mănăstirii despre acest moment și au fost apoi recompensați cu daruri din partea Părintelui Arhiepiscop Calinic al Sucevei și Rădăuților.

„Cadrele didactice coordonatoare ale grupului de elevi, aduc alese mulțumiri Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic și obștii Mănăstirii Dragomirna – Măcuții Starețe Maria Magdalena Gherghină, pentru frumoasa colaborare și pentru ospitalitate și promit continuitate și consecvență în educarea religioasă a copiilor din comunitatea noastră”, a transmis, după eveniment, prof. Logigan Daniela, consilierul educativ al Școlii Gimnaziale Mitocu Dragomirnei.

Elevii Școala Gimnazială Mitocu Dragomirnei au susținut activitățile, coordonați de profesorii lor. Sursa foto: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

„Mulțumim tuturor celor implicați în aceste demersuri cultural-religioase și celor care au ajutat la realizarea întâlnirilor catehetice cu tinerii și copiii Școlii Gimnaziale Mitocu Dragomirnei, în nădejdea că momentele petrecute la mănăstire vor naște amintiri ziditoare de suflete prin bunătate, bucurie, frumusețe și înțelepciune!”, a transmis și prof. Cristi-Gabriel Hurjui, consilier eparhial la Sectorul Catehizare, Tineret și Educație pentru Viață al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.


Sfântul Iacob Persul fost martirizat în anul 421. Moaștele sale au fost aduse la Mănăstirea Dragomirna în în 1697.

Sursa foto: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente