Tinerii participanți la taberele Eco-inițiative s-au întors în comunitățile lor și pregătesc idei de proiecte

Proiectul „Eco-inițiative în parohiile Bisericii Ortodoxe Române din România și Republica Moldova” a intrat într-o nouă etapă. Tinerii participanți la taberele de educație privind protejarea mediului s-au întors în comunitățile lor și desfășoară activități de cunoaștere și acumulare de idei pentru viitoare micro-proiecte locale.

Daniela Groza, coordonatoarea voluntarilor Misiunii Diaconia, povestește despre situație din Republica Moldova.

„Avem opt grupuri de câte 10-15 tineri în opt localități mari și mici, urbane și rurale. Aceștia au participat la taberele organizate în România și Italia. Continuitatea proiectului este asigurată prin întâlnirile lunare. Suntem la etapa de introducere a ideilor și reconfigurare a grupurilor.”

Rolul fiecăruia, după ce au participat la taberele din România și din Italia, este să se întoarcă la el în localitate și să formeze o echipă cu care să lucreze apoi timp de un an.

„Scopul lor este să identifice nevoile din localitate, să redescopere comunitatea în care trăiesc din perspectiva celor învățate în tabere: să cunoască oamenii, să facă parte din grupurile locale, pentru a-și da seama ce proiecte ar fi necesare”, mai explică Daniela Groza.

Proiectul se realizează în parteneriat cu Fundația Caritas Ambrosiana din Milano, Italia, astfel că organizația italiană are și ea un coordonator de voluntari la fața locului, care animă și motivează grupurile locale.

Eco-inițiative: Tinerii participanți la taberele de educație privind protejarea mediului s-au întors în comunitățile lor și desfășoară activități de cunoaștere și acumulare de idei. Foto: Misiunea Socială Diaconia

„O acțiune în masă de ecologizare, cu toți tinerii implicați în proiect, va avea loc în aprilie, de Ziua Pământului. Ziua va fi marcată simultan în fiecare localitate din România și Republica Moldova care este implicată în proiect”, a mai spus Daniela Groza.

Între timp, voluntarii Misiunii Diaconia desfășoară activități de cunoaștere și de acumulare de idei cu tinerii, pentru a stimula formarea unei atitudini de implicare a lor în comunitățile locale.

Proiectul pilot „Eco-inițiative în parohiile Bisericii Ortodoxe Române din România și Republica Moldova” este primul de acest tip din Biserica Ortodoxă Română.

El se derulează prin intermediul Federației Filantropia și al Misiunii Sociale Diaconia, în parteneriat cu Fundația Caritas Ambrosiana din Milano, Italia.

În proiect participă 16 echipe locale: 8 din Arhiepiscopia Bucureștilor – București și județele Ilfov și Prahova – și 8 din Republica Moldova.

Aproximativ 160 de tineri sunt implicați. Pe parcursul verii, eu au participat la tabere de educație ecologică organizate în România și Italia.

Vezi și:

Sursa foto: Misiunea Socială Diaconia

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente