Tineri din opt ţări învaţă la Bistriţa tehnici tradiţionale de restaurare a cojoacelor

Voluntari din Anglia, Italia, Spania, Coreea de Sud, Statele Unite ale Americii, Mexic, Honduras şi România participa, timp de două săptămâni, la o tabără internaţională de conservare şi restaurare a cojoacelor care fac parte din costumul tradiţional românesc, organizată la Bistriţa, informează Agerpres.

Voluntarii sunt studenţi la diferite universităţi din Europa.

Deschiderea taberei a avut loc luni, 20 iulie,  la Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud.

În primele trei zile, participanţii au reuşit să intevină pe 10 obiecte de patrimoniu, sub supravegherea specialiştilor restauratori, folosind tehnici de conservare curativă a pieselor pe interior.

De coordonarea voluntarilor se ocupă Anamaria Nicolae, de la Muzeul Astra din Sibiu, restaurator expert piele-blană.

„La muzeul din Bistrița, facem partea de curățare chimică a interiorului și exteriorului acestor piese. Folosim substanțe cu care îndepărtăm murdăria în exces și ajutăm partea estetică a cojocului să iasă în evidență”, a declarat Anamaria pentru Timponline.ro.

În cadrul taberei, tinerii vor desfăşura şi activităţi educative pentru  a se familiariza cu tradiţiile locului.

Oaspeţii au vizitat sâmbătă mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” de la Piatra Fântânele, unde au aflat de la măicuţe diverse tehnici de cusut şi brodat, dar şi aspecte legate de iconografie. Foto credit: European Heritage Volunteers.

Activităţile sunt organizate de muzeul bistriţean, în colaborare cu Asociaţia culturală „Patrimoniu pentru viitor” şi Asociaţia „European Heritage Volunteers”, cu participarea a doi experţi în conservare şi restaurare de la Muzeul „Astra” din Sibiu.

Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud deţine o colecţie de 155 de sumane, cojoace şi pieptare – piese de patrimoniu provenite din toate zonele judeţului, care au făcut obiectul unei expoziţii în iarna anului trecut, cea mai veche datând din anul 1890.

Foto credit: European Heritage Volunteers

Comentarii Facebook


Știri recente