Timişoara: Mitropolitul Banatului prezent la aniversarea a 800 ani de autocefalie a Bisericii Serbiei

Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan a fost prezent în Duminica Ortodoxiei la manifestările organizate de Episcopia Ortodoxă Sârbă de Timișoara cu prilejul împlinirii a 800 ani de la obţinerea Autocefaliei Bisericii Serbiei.

Evenimentul a avut loc, după Liturghie, la sediul vicariatului ortodox sârb din Timişoara unde a fost vernisată o expoziţie de icoane, informează Mitropolia Banatului.

În deschiderea versnisajului a luat cuvântul Preasfinţitul Părinte Lukian Pantelić, Episcopul Ortodox Sârb al Ungariei şi Administrator al Vicariatului ortodox sârb din Timişoara.

În alocuţiunea sa, Mitropolitul Banatului a vorbit despre perioada iconoclastă și restabilirea cultului sfintelor icoane.

Autocefalia Bisericii Ortodoxe Sârbe este legată de înscăunarea, în 1219, a Sfântului Sava ca Arhiepiscop Primat al Bisericii Ortodoxe din Serbia.

Autocefalia a fost pierdută în 1766. Abia după dobândirea independenţei naţionale din 1878, Patriarhul Ecumenic Ioachim al III-lea a oferit, în data de 4/16 mai 1879, actul de autocefalie Mitropolitului Mihail de Belgrad.

Foto credit: Mitropolia Banatului

Comentarii Facebook


Știri recente

Pr. Ionuț Tutea: A fi alături de vârstnici nu este doar o obligație, ci un mod de a ne desăvârși existența în comunitate

Părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial la Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a fost sâmbătă invitatul online al Asociației Femeilor Ortodoxe din Mitropolia celor două Americi (AROLA). Coordonatorul activității filantropice din eparhia Bucureștilor a…