Timișoara | IPS Ioan a prezidat ședința de lucru a Sinodului Mitropolitan

Reședința mitropolitană din Timișoara a găzduit joi, 22 iunie 2017, ședința de lucru a Sinodului Mitropolitan. La aceasta au participat:

  • Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului;
  • Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului;
  • Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului;
  • Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Pe ordinea de zi a ședinței s-au aflat următoarele puncte:

Avizarea propunerii Înaltpreasfințitului Părinte Timotei de nominalizare a doi candidați pentru ocuparea demnității de Episcop-vicar la Arhiepiscopia Aradului. Analizând CV-urile celor propuși și, constatând că întrunesc condițiile canonice și regulamentare, membrii Sinodului au trecut la procedura de vot, în urma căreia doi conferențiari universitari, doctori în Teologie, au fost propuși Sfântului Sinod în vederea alegerii de Episcop-vicar.

Sinodul Mitropolitan a aprobat apoi Slujba și Acatistul Sfinților Mucenici Montanus Preotul și Maxima, soția sa, și a Sfinților Mucenici Donat, Romul, Silvan și Venust, și a hotărât trimiterea lor la Cancelaria Sfântului Sinod.

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a propus înființarea Centrului social-cultural și a unui schit pentru monahii pe lângă conacul de la Banloc, propunere aprobată, de asemenea, de către Sinodul Mitropolitan.

Sinodului Mitropolitan i-au fost supuse spre aprobare programa și bibliografia orientativă pentru obținerea gradului profesional I în preoție, alcătuite de profesori ai facultăților de Teologie din Timișoara, Arad și Caransebeș. După ce au fost formulate sugestii, propuneri și observații, s-a hotărât înaintarea acestor documente către Cancelaria Sfântului Sinod.

În finalul întrunirii, s-a făcut mențiunea că Centrele eparhiale de la Timișoara, Arad și Caransebeș au acordat, la finalul anului școlar, ajutoare și premii în bani elevilor cu rezultate bune la învățătură și olimpicilor, informează site-ul oficial al Mitropoliei.

De asemenea, a fost hotărât totodată că, în perioada de vară, să fie organizate colecte în eparhiile Mitropoliei Banatului pentru a fi cumpărate rechizite și obiecte de îmbrăcăminte elevilor care provin din familii cu posibilități materiale reduse, așa încât și Biserica să contribuie la evitarea abandonului școlar.

Comentarii Facebook


Știri recente