Tezaurul uman viu Nicolae Vădan a fost premiat de Biserică

Lutierul clujean Nicolae Vădan, Tezaur Uman Viu, a primit din partea Protopopiatului Ortodox Huedin Diploma Omagială Protopop Martir Aurel Munteanu, informează Radio Renaşterea.

Distincția i-a fost înmânată joi de părintele protopop Lupuțan Dan, în semn de prețuire și recunoștință pentru activitatea deosebită în apărarea, promovarea și transmiterea valorilor tradiționale ale satului românesc.

Momentul a avut loc în biserica din satul Rusești, satul natal al lutierului, după Sfânta Liturghie oficiată cu prilejul hramului locașului de cult, „Intrarea în biserică a Maicii Domnului”.

Nicolae Vădan este un constructor de instrumente muzicale din lemn. În confecționarea acestora utilizează numai lemn din pădurile româneşti, cu prioritate din apropierea satului său de obârșie.

A construit până acum aproape 100 de instrumente performante, care corespund nu doar interpretării muzicii populare ci şi a celei clasice.

Din anul 2018 este deținătorul titlului Tezaur Uman Viu acordat de Ministerul Culturii, o inițiativă a UNESCO privind salvgardarea, păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial ce vizează identificarea și recunoaşterea la nivel național a celor care creează și, implicit, păstrează valorile tradiționale.

Citeşte şi: Peste cincizeci de români sunt Tezaure Umane Vii

Foto credit: Radio Renaşterea

Comentarii Facebook


Știri recente