Testamentul spiritual al unui savant creștin: Nou volum din jurnalul lui Alexandru Mironescu lansat la Sibiu

La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu a fost lansată luni cartea „Admirabila tăcere”, care reprezintă al treilea volum al jurnalului lui Alexandru Mironescu, membru al mișcării spirituale „Rugul Aprins”.

Vasile Bănescu l-a numit pe autor „una dintre figurile absolut solare ale spiritualității românești, o figură exemplară din punct de vedere cultural, moral, spiritual, unul dintre marii savanți români fascinat de Filocalie, fascinat de isihasm, de rugăciunea inimii și unul dintre întemeietorii mișcării cultural-spirituale «Rugul aprins»”.

„Acest jurnal constituie testamentul spiritual al savantului creștin Alexandru Mironescu și este una dintre cărțile care nu ar trebuie să lipsească din bibliografia unui student la Teologie, dar și din biblioteca oricăruia dintre cei care ne numim creștini”, a adăugat Vasile Bănescu.

La eveniment au mai vorbit profesorul Marius Vasileanu, îngrijitorul ediției, Părintele Profesor Constantin Necula, prodecanul Facultății de Teologie din Sibiu, Arhim. Ioachim Tomoiagă, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, și Părintele Lector Emanuel Tăvală, consilier cultural eparhial.

„Este un volum foarte complex care, pe lângă mărturii culturale, sociale și politice, și în primul rând curiozitatea științifică pe care o păstrează vie, chiar la o vârstă înaintată, iată că îmbină toate acestea în duhul Rugului aprins cu Religia și căutarea de ordin mistic, de sorginte isihastă”, a spus profesorul Marius Vasileanu.

„Alexandru Mironescu are un volum și despre limitele cunoașterii științifice, fiindcă el pleda pentru știință, dar în același timp sesiza că este un mare risc să idolatrizăm știința.”

„Suntem într-un amfiteatru al Sibiului care a avut membri ai Rugului Aprins și trebuie să vă spun că mie mi se pare că Alexandru Mironescu a fost unul dintre cele mai radiante spirite pe care le-a avut vreodată Biserica la nivel intelectual”, a spus Părintele Constantin Necula.

Arhim. Ioachim Tomoiagă a transmis mesajul de binecuvântare al Mitropolitului Laurențiu al Ardealului și a amintit misiunea pe care o au monahii în societatea actuală.

Părintele Lector Emanuel Tăvală a evidențiat tematica variată și consistența intelectuală a jurnalului: „Fiecare pagină, fiecare însemnare din cadrul fiecărei zile care este cuprinsă în acest jurnal fac referire la literatură, la politică, cuprind judecăți de valoare cu privire la sistemul politic din România, la religie, la trăiri, la familia creștină”.

În a doua parte a evenimentului, participanții le-au adresat întrebări invitaților despre viața și activitatea profesorului Alexandru Mironescu, despre mișcarea spirituală Rugul Aprins și despre rolul isihasmului în societatea actuală.


Alexandru Mironescu a studiat Fizica și Chimia la universitățile din București și Sorbona, unde și-a obținut și doctoratul. Un al doilea doctorat, în Flozofie, l-a susținut la Universitatea din București. Era preocupat de relația dintre credință și știință și de cea dintre cultură și spiritualitate.

Persecutat de regimul comunist, a fost întemnițat timp de șase ani. Același destin au avut fiul său, studentul Șerban Mironescu, și alți membri ai Rugului Aprins.

Foto credit: Mitropolia Ardealului

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente