Mitropolitul Laurențiu despre dificultatea de a duce la îndeplinire testamentul marelui filantrop Emanoil Gojdu

Cu ocazia comemorării lui Emanoil Gojdu, Mitropolitul Laurențiu al Ardealului a semnalat cât de dificilă este misiunea de a duce la îndeplinire testamentul marelui filantrop.

Luni, 03 februarie 2020, s-au împlinit 150 de ani de la moartea lui Emanoil Gojdu. Mitropolitul Laurențiu a oficiat o slujbă de pomenire în Catedrala din Sibiu și, în contextul Anului comemorativ al filantropilor ortodocși români, a detaliat activitatea acestuia și ceea ce se întâmplă în prezent cu moștenirea lăsată de marele filantrop.

Slujbă de pomenire pentru Emanoil Gojdu în Catedrala din Sibiu. Foto credit: Mitropolia Ardealului

„Mulți dintre patrioții noștri contemporani care au stat alături de noi ne-au rugat și au insistat să facem ceva ca această moștenire, care nu este nici a Bisericii Ortodoxe Române, nici a Statului român, sau maghiar, ci a tineretului nostru din Ardeal, să fie lucrativă, să se împlinească”.

Ierarhul a precizat că acum, în Budapesta, un apartament dintr-o clădire din cele cinci este folosit de Biserica Ortodoxă Română din Ungaria care a amenajat acolo o capelă. La Oradea, sunt în proprietatea Fundației două case, iar la Cluj un spital care a fost dat în folosința statului.

În calitate de președinte al Fundației Gojdu, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre actualul statut al organizației de la Sibiu și despre demersurile făcute pentru a recupera uriașa moștenire și a o pune în slujba tinerilor, așa cum prevede testamentul lui Emanoil Gojdu.

„Sperăm acum, când noi îl comemorăm, când noi ne-am rugat lui Dumnezeu să-i primească darul său, ca, de acolo de sus, să-L roage pe Dumnezeu să putem și noi să continuăm această lucrare”.

După slujba religioasă, reprezentanții Fundației Gojdu au depus o coroană de flori la bustul marelui filantrop așezat în Parcul „ASTRA” din Sibiu. Foto credit: Mitropolia Ardealului

Mitropolitul Laurențiu a spus că Fundația Gojdu din Sibiu a fost reînființată, însă nerecunoscută în toată valoarea și importanța ei, ca moștenitoare a testamentului lui Gojdu.

„După insistențele noastre, depunând un exemplar autentificat din testamentul lui Gojdu s-a reușit să se recunoască Mitropolitul Ardealului ca președinte al Fundației Gojdu”.

„Mai departe vor urma alți pași, dar numai cu ajutorul statului român care să sprijine această Fundație în a face o legătură cu statul maghiar, pentru că aceste resurse minimale pe care le avem nu ne ajută să facem nici cel mai simplu apel către forurile internaționale, nici măcar nu putem evalua acum mărimea colosală a acestei moșteniri și cu cât este mai mare cu atât este mai greu de dobândit”.

„Sperăm ca Bunul Dumnezeu să binecuvânteze continuarea acestei lucrări deosebite a celui mai mare filantrop român pentru românii din Ardeal”, a mai spus ierarhul la finalul parastasului.


Emanuil Gojdu, de origine aromână, s-a născut în Oradea în data de 21 februarie 1802. El a devenit un apreciat avocat în Budapesta, iar la finalul vieții a lăsat întreaga avere Mitropoliei Ortodoxe Române a Transilvaniei, din care s-a creat o fundație în vederea acordării de burse de unor studenți și elevi ortodocși români. Au beneficiat de astfel de burse, până în 1918, peste cinci mii de tineri din Ardeal și Banat.

Emanoil Gojdu a murit în Budapesta în data de 3 februarie 1870.

În 1990 Fundația s-a reînființat, dar întâmpină dificultăți în recuperarea averii ei, aflată în Budapesta.

Foto credit: Mitropolia Ardealului


Pentru ultimele noutăți din lumea ortodoxă urmărește-ne pe Twitter. @AgentiaBasilica!

Comentarii Facebook


Știri recente