Teologul Radu Preda a fost hirotonit preot la München

Renumitul teolog Radu Preda a fost hirotonit duminică preot la München de Mitropolitul Serafim al Germaniei, după ce cu o zi mai înainte a primit taina hirotoniei în diacon.

Slujba hirotoniei în preot a fost oficiată în timpul Sfintei Liturghii de la biserica românească „Buna Vestire”, unde viitorul cleric îşi va desfăşura misiunea şi slujirea pastorală în calitate de preot paroh, informează Mitropolia Germaniei.

În cuvântul rostit, Părintele Mitropolit a făcut referire la activitatea din Germania, în anii ‘90, a tânărului bursier Radu Preda.

Părintele Radu Preda s-a aflat pe o perioadă de cinci ani la studii doctorale, la recomandarea vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu al Clujului.

De asemenea, Mitropolitul Serafim al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord a mărturisit că a simţit „până la lacrimi” emoţia pe care a avut-o candidatul la preoţie, lucru care denotă „sensibilitatea aparte a noului hirotonit”.

Ierarhul a explicat în omilia sa că „profunzimea rugăciunii, adâncită în inimă, este ceea ce, noi, ortodocșii aducem Occidentului”, exprimându-şi speranţa că planul lui Dumnezeu pentru ortodocșii aflați în Diaspora este acela de „a da dovadă Occidentului de căldura inimii și credinței noastre și de frumusețea cultului ortodox”.

Mitropolitul Germaniei i-a urat noului hirotonit să aibă parte de o misiune frumoasă care îi va schimba fără îndoială traiectoria vieții, „îmbogățind-o cu darul slujirii aproapelui de la Altarul lui Hristos”.

La final, Părintele Radu Preda şi-a prezentat activitatea de până în prezent, în calitate de director al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER). El a spus că are „credință și nădejde în ajutorul lui Dumnezeu” pentru exercitarea noii misiuni.

Teologul Radu Preda a fost hirotonit în diacon sâmbăta trecută de Preasfinţitul Părinte Sofian Braşoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului.

Părintele Radu Preda

Părintele Radu Preda este conferențiar universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, profesor-invitat al Universităților din Paris, Florența, Hanovra și Viena.

Din martie 2014 este preşedintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

A făcut studii la București (licență), Heidelberg, Paris și Roma (pregătirea doctoratului) și la Salonic (post-doctorat).

Ocupă, de asemenea, funcțiile: Director-fondator al Institutului Român de Studii Inter-ortodoxe, Inter-confesionale şi Inter-religioase (INTER), Cluj-Napoca, membru în Consiliul de Administraţie al Gesellschaft für Ostkirchenrecht, Viena, membru în Consiliul de Administraţie al European Forum of Orthodox Schools of Theology, Bruxelles.

A publicat numeroase volume, studii și articole.

Foto credit: Mitropolia Germaniei

Comentarii Facebook


Știri recente