Teologii clujeni și-au cinstit ocrotitorii

Instituțiile de învățământ teologic ortodox din Cluj-Napoca și-au sărbătorit vineri, 30 ianuarie 2015, patronii spirituali, pe Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur.

Sfinții Trei Ierarhi, model de viețuire pentru tinerii teologi clujeni

În semn de prețuire pentru contribuția celor trei mari ierarhi la aprofundarea credinței ortodoxe, școlile teologice clujene au organizat, în zilele premergătoare sărbătorii, ample manifestări culturale și religioase. Acestea au debutat miercuri, cu mai multe prezentări de carte, ce au avut loc în campusul universitar „Nicolae Ivan”. Evenimentele aniversare au continuat și joi după-masa, în Aula Magna a Facultății, în prezenta Înaltpreasfințitului Mitropolit Andrei. Aici, etnomuzicologul Gelu Furdui a susținut o prelegere cu tema „Cerul satului în credințe, datini, obiceiuri și superstiții la români”. În continuare, studenții teologi și elevii seminariști, coordonați de părintele diacon Daniel Mocanu au prezentat sceneta: „Cântă și mergi mai departe”, informează radiorenasterea.ro.

Sărbătoare aleasă, în Catedrala Mitropolitană

Vineri, în ziua praznicului, tinerii teologi împreună cu profesorii Facultății si Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca au luat parte la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Andrei în Catedrala Mitropolitană. Răspunsurile au fost date de corurile celor două instituții de învățământ, care, la momentul potrivit din Sfânta Liturghie, au interpretat câteva cântece religioase.

În cadrul slujbei Mitropolitul Clujului l-a hirotonit preot, pe seama Catedralei Mitropolitane, pe ierodiaconul Benedict Vesa, iar părintele diacon Daniel Mocanu, profesor la Seminarul Teologic Ortodox din oraș, a fost hirotesit arhidiacon.

Sfinții Trei Ierarhi, stâlpi ai Bisericii și Școlii

În cuvântul de învățătură rostit imediat după citirea pericopei evanghelice, ÎPS Andrei i-a îndemnat pe credincioși la unitate și dragoste, spunând că acesta este exemplul și îndrumarea celor Trei Sfinți Ierarhi sărbătoriți astăzi de Biserica Ortodoxă, care au cultivat unitatea Duhului în legătura păcii.

Ierarhul a mai explicat că în această lume dezbinată în care trăim, o lume plină de ură și răutate, doar Biserica este cea care unește, care îi adună pe oameni laolaltă. Ea este cea care face din toți cei botezați un singur trup, a cărui cap este Domnul Iisus Hristos.

La finalul Sfintei Liturghii decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj, pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu a mulțumit ÎPS Andrei pentru sprijinul constant pe care îl acorda instituțiilor teologice clujene. Prezent la momentul aniversar, rectorul Universității „Babeș-Bolyai”, academicianul Ioan Aurel Pop a spus că Sfinții Trei Ierarhi sunt stâlpi, nu doar ai Bisericii, ci și ai Școlii.

Comentarii Facebook


Știri recente