Centrul de Cercetare Ecumenică din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu a găzduit săptămâna trecută o conferinţă dedicată Părintelui Andrei Scrima, susținută de Bogdan Tătaru-Cazaban de la Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române.
Fostul ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun a vorbit joi despre două volume care aduc în lumină teologia și personalitatea covârșitoare a părintelui André Scrima: „André Scrima, Duhul Sfânt și unitatea Bisericii. «Jurnal» de Conciliu” și „André Scrima. Expérience spirituelle et langage théologique. Actes du colloque de Rome, 29-30 octobre 2008”.
Bogdan Tătaru-Cazaban a evidențiat „comoara de idei cuprinse în notițele părintelui Andrei Scrima publicate la finalul primului volum menționat, adnotări care ne descoperă gândurile extraordinare ale marelui teolog ortodox român adunate în anii în care a fost a activat în țări precum India, Liban, Patriarhia Ecumenică, Roma, Paris, Geneva, Houston și București”.
În Liban, părintele André Scrima a rămas cunoscut până în prezent ca o prezență marcantă în mediul teologic și bisericesc, a subliniat Bogdan Tătaru-Cazaban.
Despre cel de-al doilea volum lansat la Sibiu, Bogdan Tătaru Cazaban a menționat că este prima lucrare internațională dedicată gândirii și personalității părintelui Andrei Scrima, apărut în toamna anului trecut la Institutul Pontifical Oriental, fiind cel de-al 306-lea volum al colecției „Orientalia Christiana Analecta”.
Unitatea neîntreruptă a Bisericii lui Hristos
În a doua parte a prelegerii, Bogdan Tătaru Cazaban a vorbit despre prezența și rolul părintelui André Scrima la Conciliul Vatican II în calitate de observator din partea Patriarhiei Ecumenice, fapt pentru care, a subliniat invitatul, „marele teolog român este o memorie ortodoxă a acestui eveniment deosebit de important din viața Bisericii Catolice, fiind unul dintre apropiații de încredere ai Patriarhului Ecumenic Athenagoras I al Constantinopolului”.
Nu în ultimul rând, Bogdan Tătaru-Cazaban a mărturisit cum l-a cunoscut pe părintele Andrei Scrima și cum i-a marcat viața această întâlnire cu o mare personalitate teologică și duhovnicească.
Conferința s-a încheiat cu întrebări venite din partea publicului prezent și cu o sesiune de autografe.
Părintele Andrei Scrima
Andrei Scrima s-a născut în 1925 la Gheorghieni, Harghita.
Monah, membru al grupului de la Antim („Rugul Aprins“), arhimandrit al Patriarhatului ecumenic de la Constantinopol, reprezentant al Patriarhului ecumenic Athenagoras la Conciliul Vatican II, membru şi organizator, din 1959, al comunităţii monastice de la Deir-el-Harf (Beirut, Liban).
Studii, la Bucureşti, de filozofie, matematică şi teologie; între 1957 şi 1959, e doctorand la Benares, India, cu o teză despre The Ultimate, its Methodological and Epistemological Connotation According to Advaita-Vedanta.
Profesor de filozofie şi de ştiinţe religioase la Universitatea dominicană Le Saul choir, Paris (1966–1968), şi la Universitatea franceză din Beirut (1968–1989). Membru fondator (1966) al Academiei Internaţionale de Ştiinţe Religioase de la Bruxelles.
A trecut în veşnicie la Bucureşti în anul 2000.
Foto credit: Mitropolia Ardealului