Te-Deum la început de an școlar în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca

Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei i-a binecuvântat marți, 17 septembrie 2013, pe elevii și cadrele didactice clujene, la început de an școlar, potrivit radiorenasterea.ro

Ierarhul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi a oficiat de la ora 10 în Catedrala Mitropolitană o slujbă de Te-Deum. Au luat parte elevi de la diferite școli din municipiu, însoțiți de dascălii și de profesorii lor de religie, precum și reprezentanți ai Inspectoratului Școlar. Au fost prezenți la slujba de Te-Deum și directorul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj, părintele profesor Liviu Vidican Manci și inspectorul de religie, pr. Marian Sidon. Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a înălțat către Bunul Dumnezeu rugăciuni, pentru a le oferi elevilor și cadrelor didactice spor duhovnicesc și putere de munca. Înaltpreasfinția Sa a evidențiat în cuvântul de învățătură rostit la finalul slujbei, rolul dascălului în educarea copiilor, dar și responsabilitatea acestuia în formarea duhovnicească a celor mici.

În același timp ierarhul i-a îndemnat pe elevi să fie receptivi la îndemnurile și la sfaturile oferite de profesori, părinți și îndrumători și să se ferească de ispitele acestei lumi: „Noi Biserica și noi școala ne propunem să nu îngăduim să crească copilașii noștri ca niște copaci neîngrijiți, ci dimpotrivă să le luminăm mintea, să le încălzim inima, să le întărim voința ca să facă lucruri bune și folositoare. Acum ne adresăm copilașilor, pentru că și ei au o îndatorire, de a fi receptivi la ceea ce li se spune. Sfântul Apostol Pavel le spune tinerilor elevi și copilașilor, care sunt mai mici și poate înțeleg mai puțin, le spune un lucru esențial: să fiți fără de prihană și curați, fii ai lui Dumnezeu, neîntinați în mijlocul unui neam rău întru care străluciți ca niște luminători în lume”.

La slujba de Te-Deum oficiată în Catedrala Mitropolitană cu ocazia începutului de an școlar a fost prezent și inspectorul școlar general, Valentin Cuibus, care a vorbit despre rolul Bisericii și al Școlii în educarea copiilor. În același timp a dat câteva sfaturi profesorilor și copiilor prezenți, îndemnându-i să se concentreze în noul an pe evoluția lor pe plan educativ, astfel încât să devină oamenii profesioniști și dedicați de mâine. Slujba de Te-Deum oficiată în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca a devenit deja o tradiție în Arhiepiscopia Clujului și are ca scop binecuvântarea cadrelor didactice și a elevilor la început de an școlar.

Comentarii Facebook


Știri recente