Te Deum la Catedrala Patriarhală

Se împlinesc astăzi, 30 septembrie 2011, patru ani de când, prin voia lui Dumnezeu, Preafericitul Părinte Daniel a fost întronizat ca Arhiepiscop al Bucureștilor, Mitropolit al Munteniei și Dobrogei și Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

Cu această ocazie, în prezența Patriarhului României, a fost oficiată începând cu ora 11:30, în Catedrala Patriarhală slujba de Te Deum ca mulțumire și recunoștință adusă lui Dumnezeu pentru împlinirile din viața Bisericii Ortodoxe Române în cel de-al patrulea an de slujire patriarhală a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Slujba a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Ciprian, Episcop Vicar Patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

La slujba de Te Deum au fost prezenți numeroși ierarhi, membrii ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române: Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Părinte Epifanie, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, Preasfințitul Părinte Varsanufie, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, membrii permanențelor Consiliului Național Bisericesc și al Arhiepiscopiei Bucureștilor, dar și sute de credincioși.

La sfârșitul slujbei de Te Deum, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului a adresat un cuvânt celor prezenți în care a subliniat realizările Bisericii Ortodoxe Române în acești patru ani de Arhipăstorire a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Înaltpreasfinția Sa a evidențiat faptul că această perioadă reprezintă patru ani de rugă și muncă pe plan teologic, administrativ și edilitar. Mitropolitul Clujului a continuat arătând faptul că Patriarhul României a fost numit pe drept de către ucenicii săi drept un patriarh deschis înspre lume și înrădăcinat în tradiție, dar și un patriarh puternic pentru vremuri dificile, subliniind faptul că în timpul Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române au început lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului.

La acest moment aniversar, Preasfințitul Părinte Ciprian, Episcop Vicar Patriarhal a dăruit din partea slujitorilor Catedralei Patriarhale un set de sfinte vase, iar Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul a dăruit, în numele membrilor Sfântului Sinod prezenți, permanenței Protopopiatelor Arhiepiscopiei Bucureștilor, o Sfântă Evanghelie confecționată în Atelierele Patriarhiei Române de la Popești Leordeni.

„Am adus mulțumire lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra noastră asupra ierarhilor membrilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române asupra clerului și credincioșilor noștri dreptmăritori”, a precizat Patriarhul României la începutul cuvântului adresat tuturor celor prezenți la acest moment aniversar.

În continuare, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat faptul că ziua aceasta este o zi de recunoștință, de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru toate aceste binefaceri pe care noi le-am primit, pentru ajutorul pe care Dumnezeu ni l-a dăruit. De asemenea aceasta este o zi în care cerem ajutorul Lui să continuăm bunele lucrări începute și să săvârșim și altele care sunt bineplăcute Lui.

De asemenea, Preafericirea Sa a evidențiat în cuvântul său importanța construirii Catedralei Mântuirii Neamului, un ideal de peste o sută de ani și o necesitate imediată, practică liturgică și publică, un simbol al unității noastre de cuget și simțire românească.

În data de 12 septembrie 2007 Preafericitul Părinte Daniel a fost ales de către Colegiul Electoral Bisericesc în funcția de Arhiepiscop al Bucureștilor, Mitropolit al Munteniei și Dobrogei, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române și Locțiitor al Tronului Cezareei Capadociei. Întronizarea s-a făcut duminică, 30 septembrie 2007

Comentarii Facebook


Știri recente