Te Deum în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, la Ziua Jandarmeriei Române

Angajaţii Inspectoratului de Jandarmi Galaţi au participat la slujba de mulţumire, în Catedrala Arhiepiscopală. Motivul este legat de împlinirea a 166 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române. În cadrul slujbei oficiată vineri, 1 aprilie 2016, de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, au fost înălţate rugăciuni de mulţumire şi invocare a ajutorului lui Dumnezeu asupra celor care veghează şi contribuie la menţinerea ordinii publice.

 „Ne-am rugat astăzi, împreună cu slujitorii Jandarmeriei din oraşul şi judeţul nostru, pentru a pregăti în mod duhovnicesc şi comunitar sărbătoarea Jandarmeriei Române. În acelaşi timp, am mulţumit împreună lui Dumnezeu pentru desele întâlniri ale slujitorilor Domnului, ale credincioşilor în biserici şi la ceremonii, cu slujitorii Jandarmeriei, pentru armonia, pacea şi liniştea din interiorul societăţii”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.

Un moment aparte l-a constituit rugăciunea specială rostită în Catedrală pentru plt. major Cristian Onofrei, jandarm gălăţean şi atlet, care a obţinut distincţia naţională de „Jandarm de Onoare al anului 2016” pentru merite profesionale dar şi comunitare.  Acesta s-a implicat în numeroase acte social-filantropice îndreptate către semenii aflaţi în suferinţă, informează Biroul de Comunicare al Eparhiei.

În prezent, jandarmul gălăţean se află de 7 zile, în plin maraton spre Bucureşti unde, în data de 3 aprilie, la Ziua Jandarmeriei Române, i se va conferi distincţia în mod solemn de către Inspectorul General al Jandarmeriei Române, general de brigadă Marin Andreiana.

În continuare, Înaltpreasfinția Sa  a oferit participanţilor iconiţe cu Intrarea Domnului în Ierusalim. Evenimentul s-a încheiat cu ceremonia de ridicare în grad a ofiţerilor şi subofiţerilor din cadrul unităţii.

***

Instituţia Jandarmeriei a apărut în epoca modernă, în cadrul procesului istoric al formării şi dezvoltării societăţii româneşti, din necesitatea existenţei unei forţe menite să acţioneze pentru menţinerea şi realizarea ordinii interne. La 3 aprilie 1850, domnitorul Grigore Alexandru Ghica promulga Legiuirea pentru reformarea Corpului Slujitorilor în Corp de Jandarmi, lege care-i dădea statut juridic, legitimând-o în faţa celorlalte arme şi a naţiunii române.Buna cooperare şi sprijinul acordat de-a lungul vremii de reprezentanţii Jandarmeriei cu prilejul marilor evenimente bisericeşti din municipiul Galaţi, precum şi cu ocazia procesiunilor, pelerinajelor, sfinţirilor sau a hramurilor de biserici şi mănăstiri din întreaga eparhie, au creat o strânsă legătură între această instituţie şi Biserică, lucru ce a determinat înfiinţarea în anul 2007, la iniţiativa ierarhului Dunării de Jos, a unui post de preot capelan, care să deservească şi să acorde asistenţă religioasă personalului din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi-Galaţi.

Comentarii Facebook


Știri recente