Târnosirea bisericii din Lunca Mureș, prot. Aiud

Duminică, 11 mai, când facem pomenirea Sfinților Mucenici Mochie, Arghir și Dioscor și a Sfântului Ierarh Metodie și Sfântul Cuvios Chiril, luminătorii slavilor, Biserica Ortodoxă se va afla în cea de a patra duminică după Paști numită a „Slăbănogului”.

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei va fi prezent în această duminică din perioada Penticostarului, în mijlocul credincioșilor din localitatea Lunca Mureș, protopopiatul Aiud. Ierarhul va târnosi biserica cu hramul „Izvorul Tămăduirii”, va sluji Sfânta Liturghie și va rosti cuvântul de învățătură în această comunitate parohială. La altarul acestui sfânt locaș slujește părintele Petru Sarmașiu.

Despre evenimentul de duminică părintele paroh Petru Sarmașiu a oferit mai multe informații, potrivit reintregirea.ro: „Parohia ortodoxă Lunca Mureșului face parte din Protopopiatul Aiud și este sub oblăduirea Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei. Istoria parohiei își are începuturile undeva prin secolul al XIII-lea, dar ca administrație bisericească prin secolul al XVIII-lea, înainte de construcția bisericii de pe dealul din apropierea satului, în anul 1723, care este monument istoric de categoria A. Vechea biserică de lemn devenind neîncăpătoare, credincioșii împreună cu preotul lor au demarat lucrările de edificare a noii biserici cu hramul „Izvorul Tămăduirii”. Biserica a fost construită între anii 1991-1996. De marea sărbătoare a Bunei Vestiri a anului 1996, s-a intrat în noua biserică, de atunci slujindu-se fără oprire sfintele slujbe. Forma de construcție a bisericii este bizantină, cu abside dreptunghiulare, cu un turn peste naos cu douăsprezece ferestre încadrat de patru turnulețe pe absidele laterale și două turnuri simetrice la intrare din care unul este turn-clopotniță.Sfântul Altar are două dependințe laterale, respectiv proscomidiarul și diaconiconul, organic integrate în structura construcției. Zidurile sunt din cărămidă, pe construcție de cadre, stâlpi, grinzi, arce din beton armat, iar tencuielile sunt din mortar de var cu fuior de cânepă pregătite pentru pictura în tehnica frescă, pictură care s-a realizat între anii 2004-2012. Astăzi, în anul 2014, am terminat lucrările la biserică și nădăjduim ca în Duminica a IV-a după Sfintele Paști, pe 11 mai, credincioși și preoți, ostenitori în ogorul Domnului ne vom bucura de înnoirea bisericii noastre prin sfințirea ce-i va fi adusă acesteia de Duhul Sfânt prin mijlocirea Arhipăstorului nostru, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei. Îl așteptăm pe Înaltpreasfinția Sa în mijlocul nostru să ne aducă această binecuvântare și această înnoire a bisericii noastre și-a noastră a tuturor. Duminică, programul de slujbă la biserica noastră începe la ora 08.00 dimineața, cu slujba de sfințire a apei. Apoi, la ora 09.00 se va face primirea Înaltului nostru Ierarh, Arhiepiscopul Alba Iuliei, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu. La ora 09.30 va începe slujba de sfințire a bisericii noastre, iar la ora 10.00 va începe slujba Sfintei Liturghii, la sfârșit urmând ca toți să ne bucurăm de o agapă frățească și să aducem mulțumire lui Dumnezeu pentru toată această binecuvântare care s-a revărsat peste noi în aceste frumoase zile de mântuire ale anului 2014. Vă poftim pe toți cei care ne ascultați, pe toți cei care sunteți apropiați bisericii noastre să fiți prezenți la această frumoasă și măreață slujbă, la acest mare eveniment al parohiei noastre care socotesc că se întâmplă o dată în viață. Vă așteptăm și într-un mod deosebit îl așteptăm pe Înaltpreasfintul Părinte Arhiepiscop Irineu să ne-aducă darul Duhului Sfânt și înnoirea bisericii noastre și a noastră a tutror.”

Comentarii Facebook


Știri recente