Târg de Carte și Revistă Religioasă, la Sibiu

Cea de-a XIII-a ediție a Târgului de Carte și Revistă Religioasă de la Sibiu adună 20 de edituri de profil din întreaga țară, care au adus sibienilor, la prețuri avantajoase, publicații noi. La deschiderea oficială a manifestării a participat și Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, alături de organizatorii evenimentului, reprezentanții editurilor și numeroși colaboratori, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

Foaierul Bibliotecii „ASTRA” din Sibiu a devenit pentru câteva zile un adevărat templu al cărții și revistei religioase. Oferta de carte este diversă și vine să întâmpine cererea amplă din partea iubitorilor de publicații religioase.

Târgul de la Sibiu se desfășoară în perioada 31 octombrie – 3 noiembrie, între orele 10:00 și 20:00 și are intrarea liberă. Încă din prima zi, sute de sibieni au venit la târgul de carte pentru a studia ofertele celor 20 de edituri și pentru a participa la manifestările programate.

La deschiderea oficială a manifestării au fost prezenți IPS Mitropolit Laurențiu, directorul târgului și președintele Asociației „Scriptus”, Lucian Cocă, directorul Bibliotecii „Astra”, Silviu Borș, reprezentanți ai editurilor, consilieri eparhiali, protopopi, preoți, scriitori și numeroși iubitori de carte religioasă.

Hrană culturală și duhovnicească

La deschiderea oficială, directorul bibliotecii sibiene, Silviu Borș, le-a urat bun-venit participanților la târg și tuturor celor ce vin la manifestare.

„Mă bucur să fim din nou gazda acestui important târg de carte. Am observat, la fiecare ediție, evoluția editurilor participante și cu siguranță că vom avea câteva zile pline în cadrul acestui târg”, a spus Silviu Borș.

În discursul inaugural, organizatorul târgului, Lucian Cocă a mulțumit tuturor participanților la această sărbătoare a cărții religioase, precum și celor ce calcă pragul bibliotecii sibiene pentru a-și procura ultimele apariții din această sferă editorială.

„An de an, nouă organizatorilor, ne place să spunem că Târgul de Carte și Revistă Religioasă își deschide porțile, așteptând cu dor și drag pe noii și vechii prieteni, expozanți și cititori. Târgul nostru este unic în țară prin specificul lui și a devenit o tradiție în viața cetății. Este unic în țară după longevitate, dar mai ales prin prieteniile legate între organizatori, editori și cititori. Ne așteptăm cu drag unii pe alții la Sibiu pentru a vedea ce noutăți editoriale au mai apărut, ce invitați ne vor bucura inimile și ce cuvinte de apă vie ne vor adăpa sufletele. Deși îi spunem târg, nu târguim nimic, pentru că hrana culturală și duhovnicească adusă an de an aici sunt neprețuite”, a spus Lucian Cocă. Directorul târgului a prezentat apoi principalele lansări de carte, concerte și alte evenimente din cadrul târgului, la care sunt așteptați cât mai mulți iubitori de cultură.

Misiunea editurilor religioase

În cuvântul său, IPS Mitropolit Laurențiu a subliniat importanța unor astfel de manifestări, prin care cartea este cinstită așa cum se cuvine și prin care este evidențiat locul culturii în viața societății.

Cartea religioasă, a spus ierarhul, are o importanță aparte în mediul cultural și de aceea un târg de asemenea amploare cinstește ostenitorii din editurile de profil, care au îndatorirea de a colabora în misiunea lor de a vesti Cuvântul lui Dumnezeu.

„Prin acest târg se oferă posibilitatea ca toate editurile noastre să se întâlnească și să colaboreze. Avem posibilitatea să oferim oamenilor cărți cu un conținut spiritual și cu imagini iconice al Cuvântului Întrupat și ale sfinților. Am cerut tuturor să colaboreze strâns cu toate editurile, pentru că numai așa ne putem ajuta unii pe alții. Avem posibilitatea să schimbăm cărți între noi și să continuăm astfel lucrarea pastorală și misionară a Bisericii noastre. Vă binecuvântăm pe toți și vă dorim să aveți o activitate plăcută la Sibiu, prin prezentarea cărților editate în toate părțile țării noastre”, a spus IPS Mitropolit Laurențiu.

Lansări, conferințe, concerte

Dintre evenimentele cultural-artistice din cadrul manifestării amintim lansarea lucrărilor „Omul și mașina”, a lui Thomas Molnar, tradusă și prefațată de Manuel Valeriu, sub egida Editurii Logos, „Path to the Kingdom-Hieromonk” de Arsenie Boca, o traducere în engleză a lucrării „Calea Împărăției”, realizată la Editura Charisma din Deva, precum și „Părintele Arsenie Boca în Arhivele Securității”, vol. I, și „Când Satana îți dă târcoale… George Racoveanu, ucenicul lui Nae Ionescu în Dosarele Securității”, ambele apărute la Editura Agnos.

Editura Andreiana a Arhiepiscopiei Sibiului va lansa astăzi, 1 noiembrie, volumele „Liturghie – sufletul etern al Ortodoxiei în rugăciune”, de pr. prof. univ. dr. Ene Braniște, „Repertoriul bibliografic al localităților și monumentelor din Transilvania”, de Nicolae Stoicescu, în două volume, „Sinaxarul sau Viețile Sfinților”, pe septembrie și octombrie, scrise de ieromonahul Macarie de la Simonos Petra, „Poteci de lumină”, a părintelui Gheorghe Colțea, „Cuvinte din Scripturi”, de pr. Gheorghe Streza, „Episcop dr. Vasile Coman. Teme de lectură”, realizată de pr. dr. Cristian Muntean.

Din programul târgului nu vor lipsi expozițiile de documente, conferințele și concertele religioase. În fiecare zi vor fi extrase taloanele cu premiile oferite de edituri și de organizatori.

Comentarii Facebook


Știri recente