Tabăra „Floare de colț”

În tabăra „Floare de colț” de la Durău, care s-a desfășurat în aceste zile, participanții au trăit intens ultimele clipe ale vacanței, cu zburdălnicia specifică vârstei minunate a copilăriei. Atelierele de comunicare, orientare turistică sau supraviețuire i-au strâns laolaltă, învățându-i să lucreze în echipă, să conștientizeze importanța unor prietenii adevărate. Atracția principală a celor două serii de copii ce și-au petrecut vacanța în tabăra Mitropoliei Moldovei și Bucovinei de la Durău a fost pârtia de schi, participanții fiind instruiți în acest sport de un instructor profesionist.

În această iarnă, cu zăpadă și timp liber din belșug pentru elevi, tabăra „Floare de colț” Durău a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei a găzduit aproximativ 150 de copii cu vârste cuprinse între 9 și 15 ani, aceștia având parte de clipe de neuitat petrecute în special în aer liber, atelierele tematice – comunicare, dans, orientare turistică și supraviețuire -reprezentând adevărate provocări pentru adolescenți. Multe întrebări nerostite au primit acum răspunsuri, s-au legat prietenii sincere, s-a sădit și cultivat sămânța credinței în Dumnezeu și în oameni: „Când trăiești într-o lume în care oamenii nu-ți dau nici o fărâmă de adevăr sau iubire, poți să-ți iei gentuța și să pleci spre Floarea de colț. Aici, până și cel mai mare dușman îți va deveni prieten”, spune cu sinceritate Raul (13 ani), din Deva.

Iar prietenii pot fi de pretutindeni, șaptezeci și unu la număr în cea de-a doua serie: Deva, Târgu Mureș, Brașov, Iași, Onești, Piatra Neamț, Târgu Neamț, Tecuci, București. Toți și-au dorit o altfel de tabără, unde să se descopere și să descopere aptitudini, abilități, provocări. „Echipa de animatori și coordonatori de ateliere a pus la punct un program care le-a adus copiilor cunoștințe noi și bucuria de a petrece timpul împreună. Pe lângă atelierele tradiționale de comunicare și dans, cel de orientare turistică și supraviețuire în natură a adus ca element de noutate construirea de igluuri, spre încântarea participanților. Atracția principală, specifică anotimpului, a fost schiatul. Copiii și-au petrecut o bună parte din zi pe pârtie, unde și-au exersat abilitățile sau au încercat să le dobândească sub oblăduirea unor instructori specializați”, ne-a declarat Doru Mihai Barna, coordonator în cadrul Departamentului Tabere al MMB.

Iar pârtia din apropierea Mănăstirii Durău i-a primit „cu brațele deschise”, participanții arătându-se încântați chiar și de micile căzături care nu au făcut decât să crească buna dispoziție: „În tabără, în special îmi place că putem schia, pârtia este super; ne facem prieteni noi și ne distrăm, învățăm lucruri noi și folositoare”, a spus Carla (14 ani), din Deva; aceeași încântare a fost manifestată și de Vasile, un băiat de 10 ani din Piatra Neamț: „Când domnul ne-a pus să mergem pe pârtie, am simțit că începe adevărata distracție, iar când am început să schiez, parcă am simțit că zbor”.

Suflețelele copiilor își merită însă și ele atenția cuvenită, astfel că aceștia nu au uitat că fiecare zi și masă începe și se termină cu o rugăciune, iar cei care au dorit s-au spovedit și au primit Sfânta Taină a Împărtășaniei. „Inima celor mici este aproape de Dumnezeu, aceștia percepându-L în maniere diverse și inovative, caracteristice vremurilor pe care le trăiesc. La întrebarea «Ce este Dumnezeu pentru tine?» un răspuns inovativ a dat culoare atelierului de comunicare: «Este un soft care se downloadează la Botez». După cum s-a convenit apoi, de comun acord, acesta trebuie updatat. Routerul pentru semnal e însăși inima noastră, iar primul pas spre updatare constă în a nu ne ascunde de Creator”, ne-a spus și Vlad Socea, coordonator în cadrul Departamentului Tabere al MMB.

Această ediție a reușit și ea, după numai câteva zile, să creeze legături de prietenie, care își vor avea rodul în întâlniri viitoare, totodată pregătind copiii să se bucure de orice lucru mărunt al vieții. Chiar dacă mâine copiii se vor despărți pentru a-și relua activitățile specifice unor elevi sârguincioși, cei mai mulți dintre ei se gândesc la vacanța de vară, când se vor revedea cu prietenii, cu îndrumătorii dragi și cu muntele atât de primitor care li se arată lor în cele mai ascunse taine.

Tabăra de la Durău nu reprezintă o alternativă doar pentru paleta largă de activități și jocuri antrenante, ci și pentru sentimentul de siguranță ce-l oferă părinților, care știu că ai lor copii sunt supravegheați și își petrec timpul cu folos.

„Floare de colț”, o tabără organizată într-un spațiu sigur

Taberele MMB sunt organizate în stațiunea Durău, com. Ceahlău, jud. Neamț, situată la poalele Muntelui Ceahlău. Participanții sunt cazați la Hotel „Pelerinul” în camere de 2 persoane cu baie proprie, apă caldă, căldură (pot fi grupați la cerere și 3 copii într-o cameră). Copiii beneficiază de trei mese pe zi plus anumite gustări între ateliere; mâncarea este atent selecționată și gătită de către maicile de la Mănăstirea Durău și este servită în restaurantul cu o capacitate de 200 de persoane.

În zilele de miercuri și vineri se va oferi mâncare de post, iar în toate celelalte zile ale săptămânii, meniu de frupt, cu carne. Copiii a căror sănătate presupune un regim special vor primi mâncare corespunzătoare.

Mesele, activitățile sportive și atelierele au loc în incinta Centrului Cultural-Pastoral „Sfântul Daniil Sihastrul”, într-un spațiu sigur.

De asemenea, printre alte facilități se numără și asistența medicală, copiii fiind supervizați de un medic, care va acorda la nevoie consultații și tratamente specifice. (Articol postat pe doxologia.ro vineri 11 ianuarie 2013)

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…