Tabăra de vară Pe urmele Brâncovenilor, la final

Tabăra de vară Pe urmele Brâncovenilor, din cadrul programului O săptămână la mănăstire, organizată în perioada 18-22 august, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, la Mănăstirea Buna Vestire din „Pădurea cea mare din Bolintin”, a oferit tinerilor o alternativă creștină de petrecere a timpului liber.

În contextul actual în care copiii și tinerii devin tot mai mult dependenți de calculator și televizor, cu toată influența nefastă a acestora, prin folosirea nechibzuită și în exces, pentru sănătatea sufletească și chiar trupească a lor, tinerii implicați în proiect au descoperit că se pot petrece zile extrem de frumoase și fără aceste mijloace, bucurându-se de frumusețile naturii, de binecuvântarea slujbelor religioase, de binefacerile drumețiilor sau ale activităților sportive.

Astfel, prin bunăvoința și ospitalitatea Părintelui Stareț Mina Străinu, tabăra a reunit, în cadrul natural și spiritual deosebit al Mănăstirii „Buna Vestire” din Protopopiatul Bolintin, 8 tineri cu vârste cuprinse între 12 și 20 ani, din județul Giurgiu, care s-au remarcat prin rezultatele deosebite la învățătură și purtare, și prin premiile obținute la olimpiade, etapele județeană și națională, și la diferitele concursuri organizate în cadrul eparhiei.

Drept urmare, timp de cinci zile, tinerii pelerini, îndrumați de părintele Aurel Dumitru, au participat la activități recreative, educative și religioase desfășurate în asezămintele monahale din nordul județului Giurgiu – Mănăstirea „Buna Vestire” din Bolintin, Mănăstirea „Izvorul Tămăduirii” din Stoenești și Mănăstirea „Strâmbu” din Găiseni, precum și la Centrul Pastoral-Cultural „Gavril Drugănescu”, potrivit episcopiagiurgiului.ro. Astfel, cei prezenți au putut descoperi atmosfera specific ortodoxă în care munca se îmbină cu rugăciunea, după specificul mănăstiresc. Prin participarea la programul liturgic, ei au conștientizat cât de importantă este rugăciunea pentru sufletul fiecărui creștin.

Convorbirile de seară cu preoții invitați, în care s-au abordat diferite teme de actualitate, precum și primirea Sfintelor Taine ale Maslului, Spovedaniei și Euharistiei, au întregit oferta de activități dedicate adăpării sufletului însetat de Dumnezeu din izvorul cel curat al Ortodoxiei. Totodată, au făcut drumeții în împrejurimile încărcate de istorie, au aflat mai multe din rânduiala vieții de mănăstire, primind povețe înțelepte de la Maica Filofteia, stareța mănăstirii „Izvorul Tămăduirii” și de la Maica Cecilia, stareța mănăstirii Găiseni, și au deprins meșteșugul împletirii metaniilor și al confecționării cruciulițelor, preocupări specifice vieții monahale. De asemenea, au aflat lucruri interesante despre albine și despre importanța și binefacerile mierii în consumul alimentar al oamenilor.

Un alt aspect important al acestei tabere de vară, l-a constituit organizarea unui pelerinaj, cu sprijinul Protoieriei Bolintin, în cadrul căruia tinerii au vizitat Muzeul Național Cotroceni, Centrul Cultural „Palatele Brâncovenești” de la Mogoșoaia, biserica „Sfântul Gheorghe” din incinta acestui centru, Palatulde la Potlogi, jud. Dâmbovița, Mănăstirea Samurcășești și Centrul Pastoral-Cultural „Gavril Drugănescu”, monument reprezentativ de arhitectură brâncovenească.

N-au lipsit însă nici activitățile specifice unei tabere, printre care amintim jocurile în aer liber și jocurile de interior, activitățile sportive, concursurile, meditații la matematică și limba română – sub îndrumarea doamnelor profesoare Milica Dan și Luminița Antone, activitățile practice și cele de ecologizare, iar la final, nelipsitul foc de tabară, activități prin care elevii prezenți au legat prietenii, s-au relaxat și s-au fortificat trupește, experimentând importanța comuniunii și a respectului pentru aproapele și natura care ne înconjoară. Pentru câteva zile, în aceste locuri mirifice, au alcătuit o mare familie, în care au avut surori colegele prezente în tabară, ca părinți, pe viețuitorii sfintelor mănăstiri, și pe preoții din Protopopiatul Bolintin care în mod voluntar s-au ocupat de buna desfășurare a taberei, iar casă le-a fost Sfânta Biserică.

Comentarii Facebook


Știri recente