Tabără de sculptură şi pictură la Sâmbăta de Sus

Mănăstirea „Brâncoveanu“ de la Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov, găzduieşte în perioada 20 iulie – 2 august a noua ediţie a Taberei de Artă Populară organizate de Asociaţia „Copiii buni pentru Europa“, de la Parohia Braşov-Carpaţi. Tinerii învaţă în această tabără meşteşugul sculpturii în lemn şi pe cel al picturii de icoane pe sticlă, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

Tabăra de creaţie a tinerilor din Parohia Braşov-Carpaţi a devenit unul dintre evenimentele de tradiţie desfăşurate în perioada de vară la mănăstirea străjuită de munţii Făgăraş. Prin strădania preotului paroh Tudor Sicoe şi a meşterilor Sorin şi Nicoleta Suciu, copiii îşi cultivă abilităţile de creaţie şi valorile morale, îndrăgesc şi promovează tradiţiile populare transilvane. De altfel, principalul obiectiv al taberei este acela de a le insufla tinerilor dragostea faţă de ceea ce este românesc, faţă de valorile autohtone transpuse într-un mod desăvârşit în arta populară religioasă.

Portalurile vechilor biserici de lemn din Transilvania şi Maramureş, icoanele pe sticlă din mai multe zone sunt studiate în mod aprofundat de tineri, sub îndrumarea atentă a coordonatorilor, pentru a desluşi tainele simbolurilor încrustate în lemnul sculptat sau colorate pe bucăţile de sticlă devenite ulterior icoane sfinte. Mai apoi, tinerii învaţă cum să dea naştere unor obiecte care la prima vedere ar copia modelele originale studiate chiar la bisericile din Sălaj sau Maramureş.

În realitate, tinerii braşoveni dau naştere unor noi opere de artă, portaluri şi icoane, care duc mai departe o veche tradiţie şi leagă generaţiile trecute de românii de astăzi. Dovadă stă primul exponat realizat în tabără, portalul bisericii din Orţâţa, judeţul Sălaj, realizat la scara de 1:1 şi aşezat lângă lacul mănăstirii. Acest prim portal realizat deschide un proiect de anvergură, şi anume realizarea unui parc expoziţional, unde vor fi aşezate 10 portaluri sculptate în aceste tabere de vară. Acest îndrăzneţ proiect va aduce la mănăstirea de la Sâmbăta de Sus o nouă punte de legătură cu trecutul românilor din Transilvania, cu tradiţiile şi meşteşugurile lor şi mai ales cu valorile lor spirituale.

Comentarii Facebook


Știri recente