Tabără de creație religioasă la Mănăstirea Izbuc

În vara anului 2008, la inițiativa și cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei organiza, la Mănăstirea Izbuc, o tabără de creație religioasă, în duhul spiritualității și tradiției ortodoxe. La acea primă ediție a taberei au participat 30 de elevi. Impactul a fost unul foarte puternic, astfel că proiectul a continuat și în vara anilor 2009 și 2010, într-o formă dezvoltată.

În acest an, în perioada 30 iunie – 14 iulie se desfășoară cea de-a IV-a ediție a taberei de creație religioasă de la Mănăstirea Izbuc, intitulată generic „Împreună să ne cunoaștem tradiția și valorile creștine„, după cum a precizat părintele prof. Dorel Leucea. Tabăra se desfășoară prin Fundația „Ioan și Veturia Candrea” a Episcopiei Oradiei, printr-un proiect finanțat de Episcopie și de Consiliul local al municipiului Oradea, proiect declarat câștigător în urma selecției de proiecte din sesiunea aprilie 2011.

Prima serie a taberei, desfășurată între 30 iunie – 6 iulie, a reunit 35 de elevi de ciclu gimnazial de la diferite școli din Oradea și din alte localități ale județului Bihor. Selecția copiilor a fost făcută în funcție de rezultatele deosebite la învățătură și purtare repurtate de aceștia, de premiile obținute la Olimpiada de Religie, etapele județeană și națională, și, nu în ultimul rând, de situația socială și economică a familiilor din care provin copiii. Scopul taberei a fost acela de a le oferi copiilor și tinerilor o alternativă creștină de petrecere a timpului liber. Copiii implicați în proiect au petrecut zile extrem de frumoase, bucurându-se de frumusețile naturii, de binecuvântarea slujbelor religioase, de binefacerile drumețiilor sau ale activităților sportive.

Totodată, participanții au fost inițiați în tainele picturii pe lemn și pe sticlă, sub atenta îndrumare a profesorilor Marius Șchiop, de la Școala cu clasele I-VIII Măgești, și părintelui diacon Pavel Bența, de la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș. Fiecare participant a realizat o icoană, fie pe sticlă, fie pe lemn, iar produsele muncii lor vor fi expuse într-o expoziție ce va fi vernisată imediat după începerea anului școlar 2011-2012.

Zilnic, copiii au participat în mod activ la Sfânta Liturghie și la slujba de seara, îmbogățindu-se spiritual din frumusețea slujbelor Bisericii dreptmăritoare, la ore de cateheză organizate de părinții profesori însoțitori, cateheze care au avut teme variate, menite să răspundă nevoilor duhovnicești ale copiilor, au avut ocazia să descopere lucruri noi referitoare la istoria vetrei monahale a Izbucului, la frumusețea și totodată asprimea vieții monahale, în urma serilor duhovnicești în care Preacuviosul Părinte Arhimandrit Mihail Tărău, starețul așezământului monahal, s-a dedicat formării sufletești a participanților.

Din programul taberei n-au lipsit drumețiile, concursurile pe teme de cunoștințe religioase, vizionările de documentare religioase și filme cu mesaj creștin sau întrecerile sportive cu tot farmecul și veselia specifice. Totodată, în drum spre Mănăstirea Izbuc, elevii au vizitat Paraclisul episcopal cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Beiuș, monumentul închinat martirilor Beiușului, dr. Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș, care și-au jertfit viața pentru neatârnarea populației românești de pe cursul mijlociu al Crișului Negru, Muzeul Orășenesc de Istorie și Etnografie din Beiuș unde au regăsit documente vechi, piese numismatice, obiecte ce înfățișează trecutul, ocupațiile și obiceiurile locuitorilor din împrejurimi dar și portul popular specific acestei zone.

Generozitatea gazdelor taberei a contribuit din plin la reușita proiectului. Înconjurați de dragostea și căldura obștii monahale de la Izbuc, copiii s-au simțit foarte bine, au legat prietenii, au descoperit aptitudini, au conștientizat că timpul liber poate fi petrecut frumos și echilibrat, plăcut și eficient, în același timp, interesant și constructiv, creativ și recreativ totodată, într-o manieră cu adevărat folositoare și ziditoare.

Comentarii Facebook


Știri recente