Tabără de creație la Sâmbăta de Sus

Parohia Carpați din Brașov, prin grija preotului paroh Tudor Sicoe, organizează anual o tabără de creație la Mănăstirea ‘Brâncoveanu’ de la Sâmbăta de Sus, județul Brașov, la care participă aproximativ 30 de copii. Anul acesta, copiii au sculptat cruci de lemn și replici în miniatură ale unor portaluri de biserici din Ardeal.

Tabăra a avut loc în perioada 22 iulie – 1 august, iar proiectul din acest an, prin care copiii au fost inițiați în tainele sculpturii în lemn, s-a intitulat ‘Ușile Împărăției’. Prieteni vechi ai parohiei, meșterii Sorin și Nicoleta Suciu au condus atelierele de lucru de la Sâmbăta de Sus.

Cei 30 de copii participanți provin dintr-un grup de tineri mai extins de la parohia brașoveană, implicat în activități de creație și de păstrare a tradițiilor românești.

‘Pe lângă acești copii de la tabără, mai avem aproximativ 30 de copii la parohie și pe toți îi implicăm în activitățile noastre. Doamna Nicoleta Suciu este specialistă în icoane pe sticlă și ne întâlnim de două ori pe săptămână, tot timpul anului. Sunt patru grupe și lucrăm câte o oră cu fiecare grup, în special pictură de sticlă’, a declarat pentru Ziarul Lumina părintele Tudor Sicoe.

Ajunsă la a șasea ediție, tabăra de la Sâmbăta de Sus presupune și alte activități. Astfel, copiii au participat la slujbele religioase, au ajutat monahii la treburile gospodărești, au făcut curățenie la altarul de vară și au mers la râul din apropierea mănăstirii pentru a petrece momente de recreație.

În ultima zi, creațiile micilor sculptori au fost expuse în holul Academiei Teologice de la Sâmbăta de Sus, iar starețul mănăstirii, arhimandritul Ilarion Urs, i-a binecuvântat și i-a felicitat. Lucrările au fost admirate de vizitatori, de obștea mănăstirii și de pelerinii care au poposit aici.

‘Proiectul din acest an va continua și în următorii ani, având speranța că vom reuși să realizăm lucrări la o scară mai mare, până când vom ajunge să expunem lucrări la mărimi naturale. Apoi, organizăm în curând o excursie în zona Maramureșului, numită ‘Drumul Icoanei’ și vom implica 50 de copii în această activitate’, a mai spus părintele Sicoe.

Arta populară și religioasă

Copiii au fost împărțiți în două grupe: avansați și începători. Prima grupă a realizat 18 modele de portaluri de la bisericile din Transilvania, iar începătorii au sculptat cruci de diferite dimensiuni, după modele de la Muzeului Țăranului Român. ‘Dorim ca prin acest proiect să revigorăm arta lemnului și să dăm naștere la o mișcare de readucere în atenția contemporanilor a artei populare. Și asta nu în sensul de a face artă pentru artă, ci pentru a ne apropia de Biserică’, a mărturisit conducătorul atelierului de sculptură Sorin Suciu.

Printre lucrările de prestigiu ale copiilor din Parohia Carpați amintim replica la o scară de 1:10 a bisericii din Orțâța, realizată în tabăra de acum doi ani, precum și crucile de 40 de centimetri, expuse la Brașov. De asemenea, copiii au realizat în atelierul de pictură din parohie o serie de icoane pe sticlă, sub îndrumarea Nicoletei Suciu, toate fiind așezate în paraclisul parohial.

Copiii sunt nerăbădători să participe la tabăra de creație din vacanța de vară, o alternativă de comunicare și de socializare. ‘Am făcut două cruci și nu a fost greu deloc, pentru că am primit și ajutor. Le-am făcut după anumite modele, pe care le-am desenat pe foi’, ne-a spus Maria. ‘Am lucrat un portal din Brădet. Sunt multe modele mici și migăloase, dar în ansamblu nu a fost greu’, ne-a spus Roxana Dochia. ‘Am sculptat portalul în miniatură al bisericii din Orțâța, județul Maramureș. A fost mult de muncă, dar mi-a plăcut’, a mărturisit Casian Sicoe.

Comentarii Facebook


Știri recente