Tabără de creație la Sâmbăta de Sus

Un grup de 48 de copii din localitatea Ucea de Jos, județul Brașov, au participat, în perioada 15-18 iulie, la o tabără de creație organizată la Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus. Pe lângă activitățile obișnuite ale unei tabere de vară, copiii au participat zilnic la Sfânta Liturghie și au primit Sfintele Taine, informează „Ziarul Lumina”.

Copiii participanți la tabără sunt dintre premianții Școlii Gimnaziale din Ucea de Jos, iar tabăra de la Sâmbăta de Sus a venit ca o răsplată pentru rezultatele bune la învățătură din timpul anului școlar ce s-a încheiat. De altfel, așa cum ne-a spus preotul paroh de la Ucea de Jos, protopopul de Făgăraș II, Ioan Tărcuță, copiii au fost anunțați de această tabără încă din timpul anului școlar, astfel încât aceasta să fie și un stimulent pentru elevii dornici de rezultate remarcabile la învățătură.

La tabăra de la Sâmbăta de Sus, alături de părintele Tărcuță s-au aflat șase cadre didactice de la școala din Ucea de Jos, prin care activitățile din atelierele de lucru s-au desfășurat după un plan bine stabilit și cu diferite obiective.

„I-am adus în tabără pe elevii care au obținut la sfârșitul anului școlar premiile I, II și III. Proiectul s-a desfășurat în parteneriat cu Mănăstirea «Brâncoveanu» de la Sâmbăta de Sus, care ne-a asigurat cazarea și masa în mod gratuit. De asemenea, am avut ca parteneri și Primăria din Ucea de Jos, care ne-a oferit fonduri pentru cheltuielile avute la ateliere și la celelalte activități, alături de Școala Gimnazială din Ucea de Jos și parohia noastră”, ne-a spus protopopul Ioan Tărcuță.

Ateliere și drumeții

Cei 48 de copii din Ucea de Jos au fost împărțiți în șase grupe de lucru și au participat la diferite activități în cele patru zile de tabără. Fiecare grupă a fost supravegheată de un cadru didactic la atelierele de lucru, iar copiii au avut posibilitatea să învețe să picteze icoane, să confecționeze diferite obiecte religioase, să facă păpuși și jucării, iar una dintre grupe a fost instruită în a bate toaca de la mănăstire. Printre activitățile din cadrul taberei, s-au numărat și treburile gospodărești. Câțiva dintre copii i-au ajutat pe monahi la treburile mai ușoare de la mănăstire, cum ar fi culesul afinelor. „Ne-am bucurat să vedem un interes crescut al copiilor față de toate activitățile din ateliere și din gospodăria mănăstirii. Elevii au beneficiat și de mult timp liber, pe care l-au folosit la joacă, la drumeții prin jurul mănăstirii și la alte activități recreative”, ne-a mai spus părintele Ioan Tărcuță.

Spovedanie și Împărtășanie

O componentă esențială a taberei de la Sâmbăta de Sus a fost programul duhovnicesc. Astfel de activități ale elevilor în vacanța de vară au și rolul de a-i apropia mai mult de viața liturgică a Bisericii, de rugăciune și de învățătura cea bună. Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus a fost aleasă special pentru această tabără deoarece, pe lângă condițiile optime oferite de spațiile Academiei Teologice și pe lângă frumusețea împrejurimilor, așezământul monahal este un loc de rugăciune, cu un program liturgic consistent și cu obște de monahi dispusă a-i îndruma duhovnicește pe tinerii ce vin la poalele Munților Făgăraș.

„În fiecare seară din aceste patru zile de tabără, copiii au participat la slujba Vecerniei, oficiată la mănăstire. Apoi, după-amiaza, copiii s-au spovedit, iar a doua zi dimineața s-au împărtășit la Sfânta Liturghie”, explică părintele Tărcuță.

Înainte și după fiecare masă oferită de mănăstirea făgărășeană, elevii au fost învățați să rostească rugăciuni și să-I mulțumească lui Dumnezeu pentru darurile oferite. Copiilor nu li s-a impus să participe la slujbele religioase sau să rostească rugăciunile, dar spre surprinderea cadrelor didactice și a părintelui paroh, micuții au arătat deschidere și dragoste față de cele sfinte pe tot parcursul taberei.

„Am fost foarte bucuroși să vedem după prima zi de tabără cum toți copiii au învățat rugăciunile de la masă și le-au rostit în cor”, a mai spus parohul de la Ucea de Jos.

Comentarii Facebook


Știri recente