Sute de credincioși s-au rugat împreună cu Părintele Mitropolit Teofan în Catedrala din Iași

Sute de credincioși au participat, în prima Duminică a Postului Nașterii Domnului, la Sfânta Liturghie oficiată de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în Catedrala mitropolitană din Iaşi.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Sanctus al Catedralei mitropolitane, dirijat de Costel Mirel Nechita, notează doxologia.ro.

După Sfânta Evanghelie, Arhim. Dosoftei Şcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iaşi, a citit Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Prima Duminică din Postul Nașterii Domnului. În contextul anului omagial şi comemorativ 2017, în cadrul cuvântului pastoral, ierarhii Sfântului Sinod fac referire la icoanele şi pictura bisericii despre care spun că sunt veşmântul vizual al spaţiului liturgic şi parte a vieții liturgice.

La finalul ceremonialului liturgic, Părintele Mitropolit Teofan a rostit un scurt cuvânt de binecuvântare, în care a subliniat faptul că trebuie să aducem cinstire sfintelor icoane, precum și mărturisitorilor.

În primul rând, trebuie să cinstim tot ceea ce este frumos, autentic și adevărat în iconografia și arhitectura bisericească, în cântările de la strană, prin care se aduce slavă lui Dumenzeu, a spus ierarhul.

Pe de altă parte, mărturisirea credinței nu este deloc mai puțin necesară în aceste vremuri, pentru că sunt alte forme de opreliști și de obstacole în fața dreptei credințe pe care le punem, din păcate, noi înșine sau frații noștri, sau puterile întunericului, care nu încetează a se folosi și de oamenii acestei lumi pentru ca mărturisirea, trăirea și cunoașterea credinței să nu fie la înălțimea și adâncimea pe care le așteaptă Dumnezeu de la noi, a adăugat Părintele Mitropolit.

Înainte de a pleca spre casele lor, credincioșii prezenți la slujba Sfintei Liturghii au luat binecuvântare de la Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care le-a adresat câteva sfaturi duhovnicești și în fața reședinței mitropolitane.

Foto credit: Tudorel Rusu / Doxologia.ro

Comentarii Facebook


Știri recente