Pastorala Sfântului Sinod la prima duminică din Postul Naşterii Domnului

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române adresează, în prima duminică din Postul Naşterii Domnului, un cuvânt pastoral tuturor credincioşilor din cuprinsul Patriarhiei Române.

În contextul anului omagial şi comemorativ 2017, în cadrul cuvântului pastoral, ierarhii Sfântului Sinod fac referire la icoanele şi pictura bisericii despre care spun că sunt veşmântul vizual al spaţiului liturgic şi parte a vieții liturgice.

Fiecare sfântă icoană, indiferent de subiectul ei, face vizibilă taina iubirii smerite şi preaslăvite a lui Hristos „Cel Unul Sfânt”, Cel răstignit, înviat și înălţat întru slavă, iubire prezentă în El și în Sfinții Lui. De aceea, zugravii de icoane şi de fresce trebuie să fie persoane capabile să transmită, prin lucrarea lor duhovnicească şi artistică, această taină a luminii, păcii şi bucuriei pascale ale lui Hristos dăruite sfinților, se menţionează în textul pastoralei.

Sfântul Sinod reaminteşte credincioşilor că în acest an comemorăm pe apărătorii Ortodoxiei din perioada comunistă. Această comemorare este, în primul rând, după cum se menţionează în pastorală, o datorie morală față de înaintașii noștri, care, în vremuri ostile Bisericii și religiei în general, au mărturisit credința lor în Hristos Cel răstignit și înviat, chiar cu prețul pierderii libertății și al vieții.

Despre Postul Naşterii Domnului, ierarhii Bisericii Ortodoxe Române spun că este o perioadă de înnoire duhovnicească, de împărtășire mai deasă cu Sfânta Euharistie și de înmulțire a faptelor iubirii milostive.

În această perioadă a Postului Nașterii Domnului suntem chemați să unim rugăciunea smerită și pocăința sinceră cu iubirea milostivă, arătând milostenie spirituală și materială față de oamenii aflați în nevoi, îndeamnă Sfântul Sinod.

Descarcă Pastorala în format pdf aici.

Comentarii Facebook


Știri recente