Expoziția de etnografie „Tradiții, sărbători pascale” va fi deschisă în perioada 7 – 11 aprilie, între orele 9:00 și 13:00, la Complexul Muzeal Arad. Evenimentul va include ateliere în care copiii vor învăța de la gospodarii locali tradiții legate de pregătirea pâinii.
Potrivit Agerpres, expoziția oferă o selecție de piese din colecția de etnografie a Complexului Muzeal Arad, care ilustrează procesul de pregătire al pâinii și elemente din locurile tradiționale arădene, subliniind importanța casei ca loc al activităților gospodărești.
Curatorii expoziției sunt muzeografii dr. Gabriel Hălmăgean și dr. Sorin Sabău.
Aluaturi tradiționale de Paști
„Aluaturi tradiționale de Paști” a presupus 11 ateliere demonstrative pentru copii, având scopul de a-i învăța pe elevi cum se prepară dospeala pentru sărbătoarea Paștelui.
Aurica Tira din Gurba și brutarul Ciprian Ilonca, a cărui familie frământă pâinea de 50 de ani, le-au arătat elevilor procesul de pregătire al aluaturilor, explicând materiile prime, cantitățile necesare și formele folosite, în timp ce muzeograful dr. Gabriel Hălmăgean le-a clarificat simbolistica.
„Apogeul pregătirilor pentru masa de praznic este atins în Săptămâna Mare, când sunt preparate aluaturile pentru masa familiei, se vopsesc ouăle, se sacrifică animalele”, a precizat muzeograful Gabriel Hălmăgean.
Printre altele, elevii vor învăța se prepare prescura, care are forma celor cinci sau șapte pâini lipite pentru a forma o cruce, și paoșii, colaci cu împletituri din aluat deasupra.
Atelierele sunt gândite pentru a le transmite copiilor învățături despre „soba frumoasă”, adică despre modul în care este aranjată o camera în care sunt primiți musafirii, și despre inventarul casnic pentru panificație.
Foto credit: Facebook / Complexul Muzeal Arad