Sute de bulgari s-au rugat în Catedrala „Sfânta Chiriachi” din Sofia împreună cu Patriarhul Neofit

Catedrala Mitropolitană „Sfânta Chiriachi” din capitala Bulgariei și-a serbat duminică, 7 iulie 2019, ocrotitoarea spirituală.

Sute de credincioși au participat la Sfânta Liturghie oficiată cu acest prilej de Preafericitul Părinte Neofit, Mitropolit de Sofia și Patriarhul Bulgariei, împreună cu Preasfințiții Părinți Policarp, Episcop vicar al Mitropoliei Sofiei și Gherasim de Melnic.

La finalul Sfintei Liturghii a fost binecuvântată și împărțită credincioșilor o colivă cu reprezentarea Sfintei Chiriachi special pregătită pentru hramul catedralei.

Sfânta Chiriachi a trăit în vremea împăratului Diocleţian (284-305). Un creştin pe nume Dorotei, cu soţia sa, Eusebia, nu aveau copii și se rugau lui Dumnezeu să le dea lor rod pântecelui, făgăduind să-l dăruiască Domnului pe copilul ce se va naşte.

Astfel, a ascultat Dumnezeu rugăciunea lor şi au născut prunc de parte femeiască, în ziua Duminicii, pentru care pricină au numit-o Chiriachi (pentru că în limba greacă Ziua Domnului adică Duminica, se spune Chiriachi).

Împăratul Diocleţian a pornit prigoană împotriva creştinilor pe când Sfânta Chiriachi avea numai 16 ani. După numeroase chinuri la care a fost supusă pentru credința ei, a suferit moarte martirică prin decapitare.

Citește viața Sfintei Chiriachi în secțiunea Calendar Ortodox.

Vezi și alte exemple de tineri și copii care au devenit sfinți.

Foto credit: Patriarhia Bulgariei.

Comentarii Facebook


Știri recente