Susţinerea şi dezvoltarea bunelor practici în utilizarea antibioticelor în România

Printre temele tratate în cadrul Conferinței „Credință şi sănătate în satul românesc”, organizată în 21 iunie la Palatul Patriarhiei, a fost susţinerea şi dezvoltarea bunelor practici în utilizarea antibioticelor în România.

La eveniment, Dr. Mihaela Moşneguţu, Director Medical Antibiotice, a prezentat programul de responsabilitate socială „Antibioticele Mileniului III” şi scopul urmărit prin implementarea acestuia.

Pentru început, Dr. Mihaela Moşneguţu a făcut cunoscute îngrijorările experţilor în domeniu cu privire la fenomenul rezistenţei bacteriene care a devenit „un fenomen global”.

Întrucât acest fenomen atrage după sine altul, cel al consumului „excesiv şi nejudicios” de antibiotice, Director Medical Antibiotice propune următoarele:

„Soluţia nu constă în blamarea antibioticelor ca modalitate de tratament, ci în educarea publicului larg, a specialiştilor şi implicarea pe scară largă a tuturor factorilor din domeniu la o utilizare corespunzătoare a antibioticelor, astfel încât eficacitatea acestor medicamente să poată fi păstrată”.

În programul „Antibioticele Mileniului III” sunt cuprinse două componente principale:

  • susținerea extinderii naționale a bunelor practici de utilizare a antibioticelor în rândul profesioniştilor din domeniul sănătăţii,
  • comunicarea cu publicul larg şi campanii educaţionale.

Cuvântul Patriarhului României la Conferința „Credință și sănătate în satul românesc”


Potrivit Dr. Mihaela Moşneguţu, programul a primit numele „Antibioticele Mileniului III” pentru a arăta că „antibioticele nu pot să dispară”.

„Antibioticele vor exista şi în acest mileniu, dar trebuie să învăţăm să le preţuim valoarea pe care o aduc sănătăţii publice şi să ne educăm pentru a le folosi corect, pentru că, utilizate cu grijă, aceste medicamente salvează vieţi şi permit o viaţă sănătoasă şi generaţiilor viitoare”.

Proiectul a fost lansat în 9 noiembrie 2018 în cadrul unui eveniment cu participare internaţională.

O parte dintre concluziile evenimentului pot fi vizualizate aici.

Antibioticele sunt o grupă de medicamente antimicrobiene care sunt utilizate pentru activitatea lor împotriva bacteriilor, fiind astfel cea mai importantă clasă de substanțe medicamentoase utilizate în tratamentul și profilaxia infecțiilor bacteriene.

Foto credit: doc.ro

Comentarii Facebook


Știri recente