Subiectul persecuţiilor din motive religioase discutat la Londra

Subiectul persecuţiilor din motive religioase a fost discutat luni, 17 iunie 2019, la Palatul Lambeth din Londra.

În cadrul discuțiilor a fost evidenţiat contextul nefavorabil în care majoritatea Bisericilor Orientale sunt nevoite să trăiască în prezent.

Problematica s-a aflat pe agenda de lucru a Grupului pentru relații dintre Biserica Anglicană, Bisericile Ortodoxe și Bisericile Vechi Orientale întrunit în capitala Marii Britanii.

În acest sens, s-a făcut referire la un raport preliminar emis de episcopul anglican de Truro, Philip Mounstephen.

Potrivit acestui raport, persecuția din motive religioase este un fenomen global care crește în amploare și intensitate.

Deși este dificil de cuantificat numărul celor care sunt persecutați pentru credința lor, din alte rapoarte se estimează că o treime din populația lumii este persecutată din motive religioase.

Organizația Open Doors a anunţat la începutul anului că în 2018 peste 245 milioane de creștini au fost grav persecutați în întreaga lume pentru convingerile lor religioase. 

Inițiativa întâlnirii de la Londra a aparținut Bisericii Anglicane reprezentată de episcopul de Southwark, Christopher Chessun.

Din partea Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale (MOREOM) a fost prezent, ca delegat al Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Iosif, părintele Constantin Popescu de la parohia „Sfântul Gheorghe” din Londra.

„Atât la întâlnirea inaugurală de anul trecut, cât și la întâlnirea din acest an, un rol activ în dezvoltarea acestui dialog îi revine Bisericii Copte din Marea Britanie, reprezentată de arhiepiscopul Angaelos”, a declarat pentru Agenţia de ştiri Basilica Alexandru Ojică reprezentant MOREOM.


Statistici Open Doors 2018

  • 4305 persoane au fost ucise datorită credinței lor,
  • 1 din 9 creştini au fost persecutaţi, 
  • La nivel internaţional, în 73 de țări s-au înregistrat persecuții extreme, foarte ridicate sau înalte.

Toți participanții la această întâlnire au subliniat nevoia de solidaritate și rugăciune pentru cei care plătesc cu prețul suprem credința lor în Hristos.

Foto credit: orp.gr

Comentarii Facebook


Știri recente