Studenții predică de Sf. Trei Ierarhi: Suntem chemați să devenim „sufletul lumii”

Studenții Facultății de Teologie din București sunt încurajați să predice în public anual, la două evenimente importante pentru instituția de învățământ: de Hramul Paraclisului Facultății, sărbătoarea Sfintei Ecaterina, și de cinstirea Sfinților Trei Ierarhi, ocrotitorii învățământului teologic.

Luni, a avut ocazia să vorbească despre Sfinții Trei Ierarhi Vlad Iancu, student în anul 4 la Teologie Pastorală:

„Noi suntem chemați să imităm modul lor de viețuire, ei fiind nu doar modele pentru ierarhii Bisericii, ci pentru toți teologii și creștinii ortodocși. Cu toții, studenți și profesori, preoți și ierarhi ai Bisericii, suntem chemați să devenim ‹sufletul lumii› asemenea ‹treimii de arhierei› pe care o prăznuim”, a spus Vlad Iancu.

„A fi sufletul lumii nu însemnă a te diferenția de ceilalți oameni prin spațiul (topos) și timpul (chronos) în care trăiești, ci prin modul tău de viață (tropos)”, a explicat Vlad.

„Desprinși total de grijile și avuțiile vieții pământești, Sfinții Trei Ierarhi s-au lipsit de toate bunurile materiale pentru a îndulci cu ele, prin fapte de milostenie, lipsurile și nevoile oamenilor”.

„Acest praznic al Sfinților Trei Ierarhi ne invită la comuniunea prieteniei curate și sincere în umbra luminii și a iubirii fără de început și fără de sfârșit a Dumnezeului Celui Viu, pe care o pregustăm în această viață. Însă adevărata cinstire a sfinților este să ne aplecăm asupra scrierilor lor, izvoare nesecate de doctrină și morală creștină”, a spus studentul teolog.

„Teologia lor este în acord cu viața și viața în acord cu teologia, arătându-ne prin aceasta că teologia autentică este viață. Ei uneau povața cu fapta, îndeplinind totdeauna ceea ce învățau, realizând astfel o coeziune între gând, cuvânt și faptă. A fi teolog după modelul celor trei Sfinți Ierarhi înseamnă a practica o teologie interdisciplinară, singura capabilă să unească toate disciplinele teologice într-un discurs viu despre Dumnezeu”, a subliniat Vlad.

Studentul și-a realizat predica sub îndrumarea profesorului de la catedra de Omiletică, Pr. Nicușor Beldiman, consilier patriarhal.

Vlad Iancu. Sursă foto: Trinitas TV

Vlad Iancu este student în anul 4 la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București. El a studiat în trecut la Colegiul Național Mihai Viteazul din capitală, apoi și-a obținut licența în Fizică la Imperial College London și în Matematică la Universitatea din Cambridge. Studiile masterale le-a finalizat la Imperial College London în Fizică Teoretică.

În prezent, Vlad este și doctorand al Facultății de Fizică a Universității din București.

Sursă foto: Vlad Iancu

Comentarii Facebook


Știri recente