Studenții ieșeni au mers în tabără la Godoncourt să-i cunoască și să-i picteze pe sfinții Franței

Mănăstirea Godoncourt din Franța a găzduit, în perioada 20 august – 2 septembrie 2024, Tabăra de pictură „Icoane ale sfinților Franței din primele veacuri”, organizată în parteneriat cu Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași.

16 tineri, dintre care 11 studenți la Artă Sacră a instituției ieșene de învățământ, au mers în pelerinaj la locurile de asceză sau martiriu ale acestor sfinți, au participat la ateliere practice de pictură și apoi și-au prezentat lucrările în cadrul unor expoziții.

Fiecare zi a început cu discuții despre sfinții locali, istoria lor și simbolistica iconografică. După aceea, în partea practică, studenții au pictat propriile icoane, sub îndrumarea profesorilor Vasile Tudor, Petru Sufragiu și Bogdan Cojocea de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași.

Mănăstirea Godoncourt din Franța a găzduit, în perioada 20 august – 2 septembrie 2024, Tabăra de pictură „Icoane ale sfinților Franței din primele veacuri”. Sursa foto: Mănăstirea Godoncourt

Tinerii au pictat sfinți care s-au nevoit, au fost martirizați sau au moaște în regiunea de Est a Franței: Sf. Otilia, Sf. Columban din Luxeuil, Sf. Valbert, Sf. Clara, Sf. Libere, Sf. Gall, Sf. Remi, Sf. Salaberga, Sf. Elof, Sf. Benign și Sf. Die.

Expoziții la Paris

„Cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit Iosif, icoanele au fost prezentate credincioșilor la Catedrala Ortodoxă Sfinții Arhangheli din Paris, la sfârșitul Sfintei Liturghii, în prezența Preasfințitului Părinte Nectarie de Bretania, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Europei Occidentale”, transmite Maica Doroteea Ștefanache, stareța Mănăstirii Godoncourt.

O expoziție a fost organizată și la Parohia Sf. Parascheva și Sf. Genoveva din Paris, în cadrul unei acțiuni a tinerilor studenți membri ai ASCOR Iași și a tinerilor din Paris membri ai Grupului Nepsis Franța

Participanții au pictat sfinți locali din Biserica Primară. Sursa foto: Mănăstirea Godoncourt

Pentru tinerii participanți, tabăra a fost o oportunitate de a explora arta sacră într-un mediu profund conectat la istoria creștină.

„Studenții s-au apropiat de sfinți nu doar din punct de vedere artistic, ci și duhovnicesc, înțelegând viața și importanța lor în istorie și transmițând acest lucru prin creațiile lor. A fost o experiență de învățare profundă, care a îmbinat cunoașterea teologică și arta iconografică”, transmite studenta Iliuța Nichita.


Mănăstirea Ortodoxă Română de la Godoncourt, Franța, are hramul „Nașterea Maicii Domnului”. Catedrala Ortodoxă Sfinții Arhangheli din Paris se află pe Str. rue Jean de Beauvais nr. 9B.

Sursa foto: Mănăstirea Godoncourt


Știri recente