Student voluntar în spital Covid: „Am văzut cum se moare în singurătate. Ar trebui să ne apreciem mai mult familia”

Voluntariatul într-un spital Covid-19 este o experiență transformatoare în plan personal, a explicat un student medicinist al Universității „Dunărea de Jos” din Galați. „Am văzut cum se moare în deplină singurătate”, a spus el. „Cred că vulnerabilitatea asta ar trebui să ne facă să apreciem mai mult ceea ce contează cu adevărat: familia și prietenii.”

Răzvan Iacob, student în anul VI la Facultatea de Medicină și Farmacie a universității, a lucrat ca voluntar în corturile de triaj ale spitalului și la Unitatea de Primiri Urgențe, lucrând opt ore pe zi ca asistent medical generalist cu licență.

„A contat ajutorul nostru. Am văzut personalul din spital un pic mai relaxat, atunci când ne știa la datorie”, a spus tânărul. „Și bolnavii au avut încredere în noi. Unii ne-au și felicitat pentru că ne-am oferit să ajutăm.”

Cel mai mult l-a marcat faptul că pacienții care mor sunt înconjurați doar de bolnavi și de personal medical în combinezoane de protecție, fără a apuca să-și ia rămas bun de la cei dragi.

„Am învățat multe, atât din punct de vedere profesional cât și în plan personal”, a mai transmis tânărul voluntar. „Au fost zile mai bune, dar și momente critice. Am văzut cum se pierde un pacient, am trăit singurătatea celor care se sting din viață fără să apuce să vorbească cu rudele”.

Răzvan Iacob vrea să rămână în Galați, să se specializeze în medicina de urgență și să încerce să schimbe mentalități și atitudini în sistemul de sănătate.

„M-am schimbat și eu un pic. După toată experiența aceasta cred că ar trebui să fim cu toții mai buni, să contribuim fiecare cu ce putem pentru a trece peste pandemie”, a mai afirmat el.

62 de studenți de la Facultatea de Medicină din Galați fac voluntariat în unități sanitare din Galați, Brăila și Tecuci. În perioada de voluntariat unii s-au infectat cu virusul SARS CoV-2 în ciuda măsurilor de protecție. Din fericire, au făcut doar forme ușoare ale bolii.

Foto credit: Facebook / Universitatea „Dunărea de Jos” Galați

Comentarii Facebook


Știri recente