Străinătatea îl face pe om să-l caute pe Dumnezeu: IPS Iosif la conferințele ASCOR

Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale și Meridionale a fost invitat săptămâna trecută la Conferințele Postului Mare organizate de ASCOR Alba Iulia.

Evenimentul a purtat titlul „Străini peste hotare, Acasă în Ortodoxie”. Concluziile serii au fost că „străinătatea îl face pe om să-l caute pe Dumnezeu” și că numai lângă El ne simțim „acasă”.

„El ne-a dăruit această trăire că Acasă înseamnă în relație cu El. Numai la El, în El și cu El suntem Acasă. Altfel se instalează în viața noastră o mare singurătate. Hristos zice că la cel care face voia Mea vom veni și ne vom face casă la el (Ioan 14:23). În felul acesta, noi, străini peste hotare suntem Acasă în Ortodoxie”.

Străinătatea îl face pe om să-l caute pe Dumnezeu

„Am observat că oamenii la începutul lor în diaspora aveau greutăți mari. Și cei mai mulți venind la biserică fiindu-le greu se rugau cu lacrimi și Dumnezeu îi ajuta și le scotea înainte oameni care să-i ajute, situații favorabile ș.a.m.d”, a spus IPS Iosif.

Apoi, după ce majoritatea s-au realizat și au fost bine primiți, totuși, au început să simtă dificultatea străinătății.

„Nu degeaba noi cântăm la începutul Liturghiei din psalmii lui David unde se spune că Dumnezeu este un Dumnezeu al străinilor și al orfanilor. Majoritatea veneau duminica la biserică și cu lacrimi ne mărturiseau că prezența Bisericii a fost decisivă în viața lor de zi cu zi”.

„Fără Dumnezeu omul nu poate trăi printre străini. Am observat că străinătatea îl face pe om să-l caute pe Dumnezeu”.

Părintele Mitropolit a spus că „românii din diaspora au început să înțeleagă tot mai mult că Biserica este familia minunată în care Dumnezeu L-a trimis pe Fiul Său întrupat care ne-a adus pâinea cea cerească- Sfânta Împărtășanie. Și gazda noastă, Dumnezeu, e Cel care se dăruiește pe Sine. El ne primește în casa lui și ne cere ca și noi să-l primim în casa noastră”.

„Cum putem să face noi, preoții, pentru ca să ne simțim unii cu alții ca acasă cu Dumnezeu?”, a întrebat ierarhul oferind apoi și răspuns.

„În dimensiunea exterioară mă opresc la două lucruri: Primul este preotul. Cât de mult contează cuvântul lui, privirea lui, dragostea lui! Apoi, al doilea, este parohia; cât de mult contează să-l primim cu dragoste și deschidere pe cel care vine pentru prima dată în parohie”.

„Aici, în străinătate, aceste lucruri au mare importanță. Apoi de neapărată trebuință sunt creștinii mărturisitori care spun și altora de comunitatea noastră, despre credința noastră, despre școala noastră duminicală cu copii. Copiii vor fi ortodocșii din Occident de mâine”.

„Dimensiunea interioară este legată de Botezul nostru, prin care murim și înviem cu Hristos și prin Botez Dumnezeu se sălășluiește în noi”, a adăugat IPS Iosif.

„Noi suntem străini nu numai în diaspora dar și în lumea aceasta suntem străini fără Dumnezeu și suntem acasă în Dumnezeu și în Biserica Sa; iar Dumnezeu e acasă în noi, în sufletul nostru unde își face locaș așa cum spune în Evanghelia după Ioan”.

”Veniți în mănăstirile noastre!

IPS Iosif a mai subliniat că „românii sunt legați de mănăstiri și nu vor putea supraviețui în diaspora fără mănăstiri. „Ei au nevoie de aceste focare de viață duhovnicească”.

„Vreau să aduc mulțumire monahilor și preoților cu familile lor care sunt mărturia vie a prezenței lui Dumnezeu”, a spus Mitropolitul Iosif după care a făcut următorul apel:

„Cei care aveți vocație monahală vă invit și vă rog să veniți în mănăstirile noastre și să ajutați și să vă rugați aici ca această lume să aibă sarea cea bună. De asemenea pe cei vor să fie preoți în Apus și care se simt misionari, să învețe limba și să vină să ne ajute să facem misiune. Aceste milioane de români să prindă rădăcini bune”, a transmis ierarhul la conferința de marți, 13 aprilie 2021.

2021 este Anul omagial al Pastorației românilor din afara României în Patriarhia Română.

Vezi și:

Foto credit: ASCOR Alba Iulia

Comentarii Facebook


Știri recente