Stră-strănepotul lui Moș Ion Roată este preot în județul Mureș

Agenția Națională de Presă Agerpres a publicat un reportaj despre unul dintre stră-strănepoții lui Moș Ion Roată, deputat în Divanul ad-hoc al Moldovei, în care a fost votată Unirea Principatelor. Gigel Roată, în vârstă de 55 de ani, este preot ortodox la Sângeorgiu de Mureș și este căsătorit cu doamna preoteasă Vasilica, cadru didactic.

„Moșul a trăit, a luptat și odihnește în comuna Câmpuri, județul Vrancea, în care ne-am născut și am crescut eu și soția mea, în care am învățat primele clase și în care astăzi există o casă memorială”, a declarat pentru Agerpres Părintele Gigel Roată.

Stră-strănepotul lui Moș Ion Roată a studiat Teologia la Sibiu, iar în prezent își definitivează studiile de doctorat la aceeași facultate. Prima parohie în care a slujit a părut predestinată: în comuna Unirea.

Preotul și soția sa, Vasilica, care este cadru didactic, pasionată de cultură, istorie și artă, au plecat din zona Vrancei și s-au dedicat activității pastorale și misionare în fiecare loc în care au poposit.

„În permanență Biserica a avut activități care au marcat evenimentele importante ale istoriei, pentru că este foarte important ca oamenii să nu uite de puternicele noastre rădăcini și suntem obligați să le reamintim istoria, pentru că, dacă nu învățăm din lecțiile istoriei, așa cum spuneau oamenii înțelepți dinaintea noastră, suntem oarecum condamnați să retrăim experiențele triste pe care le-au avut oamenii, în general, și mai ales poporul nostru, mai ales în Ardeal”, spune Părintele Gigel Roată.

Preotul afirmă că, de la strămoșul său celebru, Moș Ion Roată, a moștenit unele trăsături cum ar fi „curajul, încăpățânarea, răbdarea și dragostea de neam, de țară, dorința de unitate”, mai ales acum, când societatea pare extrem de dezbinată.

„Este foarte, foarte multă dezbinare și se dorește această dezbinare. Parcă este așa, oarecum crescută și inoculată peste tot, iar noi, oamenii de aici, de la firul ierbii, oamenii care lucrăm cu oameni, trebuie să luptăm foarte mult pentru unitate.”

Modelele autentice ale istoriei naționale

Parohul din Sângeorgiu de Mureș îi sfătuiește pe români să-și caute modele în istoria națională: „Au fost destul de numeroși urmașii Moșului. El a avut mai mulți frați, a avut mai mulți copii”.

Preoteasa Vasilica Roată susține că apartenența la familia lui Moș Ion Roată implică o responsabilitate și că mereu aduce în discuție în fața elevilor săi personalitatea acestuia și însemnătatea Unirii Principatelor pentru poporul român.

„Eu consider că Dumnezeu a scris el însuși cu mâna lui în calendarul poporului ortodox ca luna ianuarie să înceapă cu marele Eminescu, luceafărul creației poeziei românești. L-a adus apoi lângă el pe marele Grigore Vieru, care a făcut din limba română o icoană a limbilor între limbile popoarelor și apoi aduce 24 Ianuarie, care pentru noi înseamnă amintirea, în primul rând, a lui Moș Ion Roată, a copilăriei noastre și a primului pas către Unire, visul cel mare al românilor”, spune preoteasa.

Ea le povestește copiilor la clasă despre istoria și limba națională și despre strămoșii soțului.

„Pentru noi implică o mare responsabilitate și o mândrie, totodată, faptul că păstrăm și purtăm acest nume care ne aduce bucurie”, a declarat Vasilica Roată pentru Agerpres.

Preotul și soția sa organizează anual activități culturale legate de epoca Unirii Principatelor.

„Datoria noastră, a dascălilor, în primul rând a preotului, nu este doar de a preda cunoștințe, de a educa copiii, de a forma caractere, noi trebuie să aducem oamenii și pe calea frumosului. Noi trebuie să-i învățăm să-și cunoască, să-și păstreze, să-și iubească istoria, să-și iubească limba, să-și iubească oamenii de cultură”, a mai spus Vasilica Roată.

„Noi trebuie să le spunem că trebuie să-și cunoască cântecele poporului, să le iubească, să cânte, să spună poezii și mai ales să se întâlnească, să socializeze și să rămână oameni.”


Născut pe Valea Șușiței, Ion Roată s-a căsătorit cu Maria și a avut doi fii, pe Năstase și Constantin. Deși viața lui s-a schimbat când a fost ales în Divanul ad-hoc, acest lucru nu i-a adus și bunăstare, însă cu siguranță i-a adus respectul și prețuirea semenilor săi din Câmpuri, fostul județ Putna (azi Vrancea).

Posteritatea i-a păstrat un pios omagiu și foarte multe instituții de cultură și nu numai i-au purtat numele: școala din localitate, căminul cultural, o brutărie, o bancă populară și o stradă. Moș Ion Roată a fost înmormântat, în februarie 1882, în cimitirul bisericii din Gura Văii.

Casa lui din acest sat a fost transferată la Câmpuri în 1959, de Centenarul Unirii Principatelor, și transformată în casă memorială.

Foto credit: Agerpres / Dorina Matiş

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente